Predsjednik Turske Redžep Tajip Erdogan je optužio Grčku, Sjedinjene Američke Države i pojedine zemlje Evropske unije da štite teroriste, a to se odnosi i na organizaciju koju vladajući u Turskoj nazivaju FETO.

Ovo je izjavio nedugo prije eksplozije iz 13. novembra u Istanbulu, a za koju se sumnja da je riječ o terorističkom napadu koji je izvršila Kurdska radnička partija (PKK). Za turske vlasti riječ je također o terorističkoj organizaciji.

“Ko ih (teroriste) sada štiti? Uglavnom Grčka. Bježe u Grčku, bježe u Evropu. Uvijek idu tamo. Žive u Njemačkoj, Francuskoj, Nizozemskoj, Danskoj, Engleskoj i Americi. Amerika skriva tog čovjeka (čelnika FETO-a Fetullaha Gulena). Ko ga skriva? Biden (američki predsjednik Joe Biden) ga skriva. Dali su mu ogromnu vilu u Pennsylvaniji u kojoj živi. Ako me pitate gdje je središte terorista, odmah ću vam kazati”, izjavio je Erdogan 12. novembra na samitu Organizacije turkijskih zemalja (OTS) u Uzbekistanu.

Podsjećamo, Turska uslovljava članstvo Švedske i Finske u NATO-u isporučivanjem onih koje je označila kao teroristima, a među kojima su navodno pristalice PKK. U posljednjem napadu u Istanbulu poginulo je šest osoba, a više od 80 osoba je povrijeđeno.

Share.