Američke snage juče su dovršile svoje povlačenje iz Avganistana, a posljednji američki transportni avion odletio je s aerodroma u Kabulu sinoć.

Talibani su, 17 dana nakon što su zauzeli Kabul, ušli i na aerodrom koji je dotad bio posljednje američko uporište i baza za očajničku evakuaciju više od stotinu hiljada Amerikanaca, drugih zapadnjaka i Avganistanaca koji su s njima sarađivali tokom dvadesetogodišnjeg rata.

Američke snage ostavile su u zemlji pozamašni vojni arsenal koji je bio predan avganistanskoj vojsci prije nego se ona raspala i kapitulirala pred silovitim nadiranjem talibana, u samo deset dana otkad su talibani zauzeli prvi glavni grad neke provincije.

Taj je arsenal uključivao desetine lakih vojnih aviona i borbenih helikoptera, uključujući poznati Black Hawk, kao i stotine oklopnih transportera i hiljade Humveeja i drugih vozila te desetine hiljada mitraljeza i jurišnih pušaka, s golemim količinama streljiva.

Ipak, činilo se da talibani nemaju pilote koji znaju upravljati takvih helikopterima i avionima. Do juče.

Naime, istog dana kad su Amerikanci dovršili svoje povlačenje, talibani su na svojoj službenoj stranici na engleskom jeziku na Twitteru objavili dva snimka na kojima, kako tvrde, leti njihov novi Black Hawk kojim upravlja njihov pilot.

Upozorenje: Sljedeći snimak može biti uznemirujući

https://twitter.com/Holbornlolz/status/1432371405727977472?s=20

Talibani se hvale: Prvi let Black Hawka

“Prvi let Black Hawka”, stoji u opisu snimka koju je objavio The Talib Times, službena stranica Islamskog Emirata Avganistana, kako talibani nazivaju svoju novu državu.

Na snimku Black Hawk helikopter navodno leti nad Kandaharom, gdje se nalazi jedna od vazdušnih baza koje su talibani zauzeli.

“Naše vazdušne snage! U ovom trenutku helikopteri zračnih snaga Islamskih Emirata lete iznad grada Kandahara i patroliraju gradom”, stoji u opisu još jedne snimke, objavljene isti dan, na kojoj se, po svemu sudeći, vidi isti vojni helikopter u letu.

Posebno je alarmantno što se na ovom snimku vidi i čovjek koji visi iz helikoptera, svezan užetom ili nekim sličnim sredstvom.

Iz snimka, zbog njene loše kvalitete, nije jasno radi li se možda o talibanskom borcu koji visi iz helikoptera dobrovoljno ili žrtvi talibana koja je obješena. Ali potonje objašnjenje čini se izglednije, a tako misle i brojni komentatori na društvenim mrežama, uključujući američkog senatora Teda Kruza.

“Ova zastrašujuća slika pokazuje avganistansku katastrofu Džoa Bajdena: Talibani vješaju čovjeka s američkog helikoptera Black Hawk. Tragično. Nezamislivo”, napisao je Kruz, ritvitajući ovaj snimak.

“Ovo je apsolutno sranje, vidjeti talibane kako sada lete američkim helikopterima Black Hawk, vješajući ljude za vrat! Ovo američkom predsjedniku nikada neće biti oprošteno!” komentarisao je britanski veteran ratova u Iraku i Avganistanu i dobitnik odličja Ajron Kros, Trevor Kolt, uz skrinšot na kojima se zaista čini da je nepoznata osoba obješena iz helikoptera.

“Ti helikopteri Black Hawk nisu predani talibanima. Predani su avganistanskim nacionalnim bezbjednosnim snagama kako bi se one mogle obraniti, na poseban zahtjev predsjednika (Avganistana) Ganija koji je došao u Ovalni ured i zatražio, između ostalog, dodatne vazdušne sposobnosti”, komentarisao je savjetnik za nacionalnu bezbjednost Bijele kuće Džejk Salivan na pres-konferenciji nekoliko dana nakon pada Kabula, pokušavajući opravdati ovaj fijasko.

“Dakle, predsjednik je imao izbor. On im je to mogao ne dati zbog rizika da će oružje na kraju pasti u ruke talibana, ili im ga je mogao dati s nadom da ga mogu upotrijebiti u službi obrane svoje zemlje. Obje su opcije nosile rizik. Morao je birati. I napravio je izbor”, zaključio je Salivan.

https://twitter.com/Resilient_Vet/status/1432399047374086150?s=20Izvor:
Share.