Odbrambeno-bezbjednosni analitičar Majkl Klark je u razgovoru za Sky News komentarisao pad Lisičanska u ruske ruke te posljedice koje će to imati za razvoj situacije u Ukrajini.

Komentarišući pad Lisičanska, rekao je da su Ukrajinci imali snažne odbrambene pozicije, ali da su ih Rusi uspjeli okružiti manevrima kakve ranije nisu mogli izvesti.

“Da, radi se o porazu, ali Ukrajinci nisu imali velike gubitke jer su dobro organizovali povlačenje”, rekao je Klark, prenosi “Index.hr”.

Analitičar je dodao da je pad Lisičanska “značajna pobjeda” za Rusiju, a da je sad pred ruskim snagama zauzimanje gradova Slovjanska i Kramatorska u regiji Donjeck.

“Ukrajinci su izgubili Lugansk, manju od dvije regije koje zajedno čine Donbas. Veća regija je Donjeck, a Rusi su dosad okupirali oko pola te regije. Neće je cijelu osvojiti sve dok ne zauzmu Slovjansk i Kramatorsk, a to neće biti lako”, rekao je Klark.

“Da, ovo je pobjeda za Rusiju i to najznačajnija pobjeda od 25. marta, kada su rekli da je Donbas glavna meta. Ali, rekli su da žele cijeli Donbas, a to neće dobiti bez Slovjanska i Kramatorska”, zaključio je on.

Podsjetimo, Rusi su 25. marta odustali od pokušaja zauzimanja glavnog grada Kijeva i drugog najvećeg grada Harkova te su objavili da im je prioritet “oslobođenje” Donbasa.

Share.