Njemački kancelar Olaf Šolc na meti je istražnih organa zbog afere “KumEks” koja se dogodila dok je bio gradonačelnik Hamburga.

Kako pišu njemački mediji, sumnja se da je Olaf Šolc u periodu gradonačelničkog mandata pomogao “Varbur banci” da izbjegne plaćanje poreza u iznosu od 47 miliona evra.

Kako prenosi portal focus.de, Tužilaštvo je naložilo da se pretraže njegovi mejlovi koje je dobijao i slao preko službene mejl adrese. Provjera mejla [email protected] izvršena je u martu ove godine, a izuzeti su mejlovi koji datiraju još od 1. januara 2015.

U istražnim dokumentima se navodi da je Šolc imao sastanak sa šefom te banke. Šolc se prilično neuvjerljivo branio. Prvo je negirao da se sastao sa rukovodiocima “Varburg banke”, da bi potom tvrdio da se više ne sjeća šta je rečeno. Sada će 19. avgusta morati da se pojavi pred istražnim odborom u Hamburgu i tamo da izjavu.

Prema izvještaju Tužilaštva, istraga je pored Šolca, usmjerena i protiv dugogodišnjeg poslanika SPD-a Johanesa Karsa, koji je osumnjičen za pronevjeru i pružanje pomoći u utaji poreza, navodi focus.de.

Upravo kod Karsa, prije nekoliko dana je pronađeno 200.000 evra u sefu, navodi focus.de, te dodaje da porijeklo novca nije utvrđeno.

Focus.de podsjeća da je novembra 2016. godine donijeta odluka da se odustane od zahtjeva za retroaktivnom naplatom poreza od 47 miliona evra hamburškoj “Varburg banci”.

Od 2001. do 2016. bankari, advokati i investitori prevarili su državu poreskim trikovima za više milijardi evra. Tako su, na nelegalan način, zatražili dvostruki povraćaj poreza, koji su samo jednom platili.

Share.