Vlada Njemačke je odlučila da nastavi zamrli Berlinski proces, forum za saradnju zemalja zapadnog Balkana, koji ima za cilj uspostavljanje zajedničkog regionalnog tržišta u regionu s ciljem približavanja EU.

Naime, Olaf Šolc, njemački kancelar, u srijedu naveče je, nakon odvojenih susreta u Berlinu s Aleksandrom Vučićem, predsjednikom Srbije, i Albinom Kurtijem, premijerom samoproglašenog Kosova, najavio da će se on lično angažovati da se ovaj proces nastavi i tim povodom je istakao da će u drugoj polovini godine Njemačka organizovati samit Berlinskog procesa, a da će u narednih nekoliko sedmica posjetiti region. Kao osnovni motiv za ovu odluku, Šolc je naveo ubrzanje evropskog puta zemalja zapadnog Balkana.

“Činjenica da ovo smatram realno dostižnim za mene je osnovni motiv što sam spreman i da svojim ličnim angažmanom ponovo aktiviram Berlinski proces i tako dam doprinos da za sve zemlje zapadnog Balkana postoji perspektiva, koja se zove Evropa. Ta Evropa, to članstvo u EU, ne smije da bude neka daleka perspektiva, već želim da se potrudim da to bude ubrzano”, rekao je Šolc nakon sastanka s Vučićem.

Dodao je da je trenutno najvažniji projekt u regionu stvaranje zajedničkog regionalnog tržišta, a posebno ubrzano sprovođenje ugovora o slobodnom kretanju ljudi i regionalnom priznanju diploma, što su dva cilja na kojima je radila i bivša kancelarka Angela Merkel, ali bez uspjeha.

Ova najava predstavlja veliku promjenu njemačke politike, s obzirom na to da je jedina regionalna inicijativa s istim ciljom, a koja trenutno ima djelimičan uspjeh, “Otvoreni Balkan”, koju su inicirali Srbija, Albanija i Sjeverna Makedonija, i to uz ohrabrenje Vlade SAD, dok su samoproglašeno Kosovo, FBiH i Crna Gora uzdržani prema njoj.

Podsjećanja radi, Gabrijel Eskobar, specijalni izaslanik SAD za zapadni Balkan, prilikom nedavnog razgovora s nekoliko bh. medija u Ambasadi SAD u BiH, izjavio je da je pozicija SAD pragmatična, odnosno da podržavaju “Otvoreni Balkan” sve dok on povezuje sve zemlje regiona.

Ukoliko se Njemačka istinski angažuje u vezi s ovom inicijativom, to će biti veliki udar na “Otvoreni Balkan”.

Prije nekoliko mjeseci jedan važni evropski diplomata “Nezavisnim novinama” rekao je da EU očekuje da se “Otvoreni Balkan” pretoči u evropski projekt Zajedničkog regionalnog tržišta, iz čega se može zaključiti da Brisel na “Otvoreni Balkan” ne gleda blagonaklono.

Vučić je nakon sastanka sa Šolcem izjavio da Srbija nema veliki manevarski prostor kad je u pitanju ono što Njemačka očekuje u vezi s regionom s obzirom na veliki značaj njemačke ekonomije na Srbiju.

Šolc je na pres-konferenciji optužio Milorada Dodika, srpskog člana Predsjedništva BiH, za secesionizam i indirektno sugerisao da se on i Vučić slažu kad je u pitanju potreba za stabilizacijom Balkana.

“Vučiću sam izložio naše brige u vezi s BiH i tamošnjim secesionističkim nastojanjima koje provodi Dodik. Posebno u BiH je važno da se svi založe za konstruktivni dijalog”, rekao je Šolc.

Vučić je rekao da je razgovor sa Šolcem bio težak, ali da Srbija mora da vodi mudru politiku i kad je u pitanju region, ali i odnosi prema Rusiji.

“Šolc je veoma pristojan čovek i vi ste čuli šta je precizno govorio i koga smatra krivim za događaje u Bosni. Ja sam pokušao da kažem nešto drugačije i šta smatram da mora da se dogodi na Kosovu, i o sankcijama i o svemu. To isto mi je rečeno na sastanku, samo u značajno snažnijoj formi. Naša pozicija je teška, a izjavom predsednika Putina je dodatno iskomplikovana. O svemu tome ću da govorim u petak. Plašim se svega što sledi”, rekao je Vučić.

Na Šolcevu opasku reagovao je i Dodik, koji je za Srnu izjavio da je podlegao bošnjačkoj propagandi, negiravši da u RS postoje ikakvi planovi za secesiju i naveo da je iznenađen da je Šolc olako iznio neprovjerene kvalifikacije.

“Kancelar Šolc je govorio i o vladavini prava, za koju izgleda smatra da je privilegija samo moćnih država, jer kako onda objasniti činjenicu da ta ista Njemačka podržava Kristijana Šmita, koji je mimo svih pravnih pretpostavki došao u BiH i rekao ‘ja sam visoki predstavnik'”, rekao je Dodik.

Tanja Topić, banjalučka analitičarka i dobra poznavateljka njemačke politike, takođe kaže da je ova Šolceva odluka iznenađenje, a slaže se i da je ovo udarac za “Otvoreni Balkan”.

“Veoma bitno u ovom kontekstu je potenciranje približavanja EU perspektive i ubrzanom članstvu u EU. Sasvim sigurno je prepoznato udaljavanje u većini ovih zemalja, promjena raspoloženja i promicanja anti-EU vrijednosti, što je posebno u kontekstu rata u Ukrajini postalo opasno i za samu Evropu”, rekla je Topićeva za “Nezavisne novine”.Izvor:
Share.