Američke obavještajne agencije vjeruju da su pojedinci iz ukrajinske vlade odobrili nedavni atentat autobombom na Dariju Dugin, kćerku utjecajnog ruskog ultranacionaliste Aleksandra Dugina.

List New York Times, pozivajući se na američke zvaničnike, piše da Sjedinjene Američke Države nisu bile uključene u ubistvo, da nisu pružile obavještajnu ili bilo koju drugu pomoć za izvršenje atentata. Amerikanci tvrde da nisu bili upoznati s namjerom da se ubistvo izvrši te su poručili da bi se usprotivili tome da su bili konsultovani. Istakli su da su zbog ovog čina opomenuli ukrajinske zvaničnike. Nije poznato kakav je bio odgovor Kijeva.

Pretpostavlja se da su SAD napravile detaljnu procjenu da li je Ukrajina umiješana u ubistvo Darije Dugin. Ukrajina je nedugo nakon ubistva negirala da je umiješana u njega i to je ponovo negirala nakon što su njeni zvaničnici upitani o procjeni američkih obavještajnih službi o izvršenju atentata.

SAD smatraju da ovakvi napadi imaju veliku simboliku, ali da malo direktno utječu na stanje na ratištu u istočnoj Ukrajini. Amerikanci su zabrinuti zbog toga što postoji mogućnost da Rusi budu isprovocirani da slične napade izvrše na ukrajinske zvaničnike. SAD su nezadovoljne zbog nedostatka transparentnosti Ukrajine, posebno kada su u pitanju aktivnosti na području Rusije.

Kako piše američki list, ukrajinske sigurnosne službe od početka rata su pokazale sposobnost da vrše sabotaže u Rusiji. Ocjena je da je ubistvo Darije Dugin u Moskvi jedna od najhrabrijih operacija, jer je time pokazano da se Ukrajinci mogu veoma približiti istaknutim Rusima.

Pojedini američki zvaničnici sumnjaju da je njen otac Aleksandar bio stvarna meta te da su ukrajinski operativci vjerovali da će biti u vozilu s kćerkom. Dugin je glasni zagovornik ruske politike. On je među Rusima koje je Zapad sankcionisao. Još nije poznato ko je odobrio atentat, da li ga je možda odobrio predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski i ko ga je izveo, piše New York Times.

Share.