Raketu, koja je juče pala u Poljskoj, lansirale su ukrajinske trupe, saopštila je agencija AP, pozivajući se na američke zvaničnike.

„Prvobitni podaci ukazuju na to da su raketu, koja je pala na teritoriju Poljske, ispalile ukrajinske snage na rusku raketu koja se približavala“, navodi se u saopštenju.

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan je ranije izjavio da Rusija nije umešana u incident sa padom rakete u Poljskoj. Po njegovim rečima, tokom razgovora sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcom dobio je informaciju da je do incidenta moglo doći usled tehničke greške.

Poljski mediji su objavili 15. novembra da su dve rakete pale na teritoriju Poljske u blizini granice sa Ukrajinom. Poginule su dve osobe. Nakon incidenta, Ministarstvo spoljnih poslova Poljske je saopštilo da su rakete ruske proizvodnje, dok je predsednik Andžej Duda istakao da zasad nema tačnih informacija o tome.

Rusko Ministarstvo odbrane je istaklo da ruska vojska nije gađala mete u području ukrajinsko-poljske granice, te da su izjave Varšave o umešanosti Moskve provokacija.

Share.