AMERIČKE i britanske snage izvele su najmanje šest vazdušnih napada na jemenski međunarodni aerodrom Hudaida, kao i četiri napada na ostrvo Kamaran, blizu luke Salif na Crvenom moru, izvestila je danas televizija Al-Masirah, glavna televizijska kuća jemenskih Huta.

Napadi na Kamaran prvi su napadi koalicionih snaga predvođenih SAD-om na to ostrvo otkako su počeli vazdušni napadi na hutske mete početkom februara.

Jemenski međunarodno priznati vlada veruje da su hutski borci u prošlosti koristili ostrvo Kamaran i luku Salif kao mesto za lansiranje napada na Crveno more, kao i za skrivanje zaliha projektila i dronova u rudnicima soli, rekla su Reutersu dva vojna izvora iz vlade.

Deset kilometara mora koje se proteže od luke Salif do ostrva Kamaran takođe je deo rute koju brodovi moraju preći kako bi stigli do sledećeg pristaništa.

Huti, koji kontrolišu glavni grad Jemena i najmnogoljudnija područja zemlje, napadaju međunarodne trgovačke brodove u Crvenom moru od novembra prošle godine iz solidarnosti prema Palestincima u Gazi.

Uprkos odmazdama američke i britanske koalicije, kao i drugih mornarica, Huti proteklih meseci nastavljaju sa eskalacijom napada na trgovačke brodove u jednom od najprometnijih pomorskih trgovinskih pravaca.

Share.