Ruska ambasada u Vašingtonu oglasila se povodom zabrinutosti američkog Stejt departmenta i Pentagona zbog navodne vojne aktivnosti Rusije na granici sa Ukrajinom, podsetivši ih da američki vojnici nesmotreno lutaju po svetu i ostavljaju haos za sobom.

„Zbunjeni smo zabrinutošću pres-službe Stejt departmenta i Pentagona zbog aktivnosti naših Oružanih snaga na nacionalnoj teritoriji unutar ruskih granica. Pogledajte u ogledalo. Američke Oružane snage su te koje nesmotreno lutaju po svetu, ostavljajući za sobom haos“, ističe se u saopštenju ruske ambasade na Tviteru.

Ranije je zamenica portparola Stejt departmenta Džalina Porter izjavila da bilo kakve vesti o vojnoj aktivnosti Rusije kod granica sa Ukrajinom brinu Ameriku, te da bi bilo kakve agresivne akcije izazvale posebnu zabrinutost Vašingtona.

Istovremeno, portparol Ministarstva odbrane SAD Džon Kirbi izjavio je da Pentagon pažljivo prati aktivnost ruskih trupa na granici sa Ukrajinom.

Ranije je američki list „Politiko“ objavio je satelitske snimke koji, kako tvrde, pokazuju da Rusija navodno grupiše snage i vojnu tehniku na granici sa Ukrajinom. U članku se napominje da su snimci koji „pokazuju da Rusija nagomilava tenkove, samohodno oruđe i vojni arsenal“ u području grada Jeljni koji se nalazi u Smolenskoj oblasti. Interesantna je činjenica da se ona nalazi na granici sa Belorusijom, a ne Ukrajinom.

Portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova demantovala je navode američkih medija, istakavši da se ne radi o jednoj dezinformaciji, već je u pitanju čitava lažna kampanja.

Share.