Predsednik Bjelorusije Aleksandar Lukašenko saopštio je u subotu da je uhapšena grupa koja je planirala da ubije njega i njegovu djecu i navodno imala veze sa američkim obaveštajnim agencijama, objavila je agencija Belta na svom Telegram kanalu.

“Uhapsili smo grupu koju smo pratili i koja nam je pokazala kako su sve to planirali. Onda smo otkrili operaciju očigledno stranih obaveštajnih službi. Najverovatnije CIA, FBI”, rekao je Lukašenko, prenosi TASS.

On je objasnio da je grupa praćena i da je otkriveno da žele da se vrate u Minsk i pristupe organizovanju ubistva predsjednika i njegove djece.

Uhapsio ih FSB
Ruska Federalna služba bezbjednosti (FSB) saopštila je da je uhapsila dvije osobe koje su planirale da sprovedu vojni puč u Belorusiji 9. maja i izvrše atentat na bjeloruskog predsjednika Aleksandra Lukašenka.

Uhapšeni su Aleksandar Feduta iz Bjelorusije i Jurij Zenkovič koji ima dvojno državljanstvo – bjelorusko i američko.

Akcija je sprovedena u saradnji sa bjeloruskim Komitetom za državnu bezbjednost, a kako je potom utvrđeno, oni su planirali da izvedu vojni puč “po standardnom scenariju obojenih revolucija uz podršku lokalnih nacionalista”.

Kako je prenjela beloruska strana, oni su se o svemu dogovarali preko mesindžera, a potom su riješili da organizuju susret u Moskvi sa određenim bjeloruskim generalima koji bi bili uključeni u cio proces.

Iz FSB-a navode da je susret organizovan u jednom od moskovskih restorana odmah nakon što je Zenkovič doputovao u Moskvu nakon konsultacija u Americi i Poljskoj, a plan im je bio da tokom puča zauzmu sve centre za emitovanje radija i televizije, da blokiraju institucije, kao i da isključe kompletni energetski sistem Belorusije kako bi otežali posao policiji i vojsci.

Njihov cilj, dodaje FSB, bio je da izmene ustavni poredak zemlje tako što bi upraznili mjesto predsjednika kako bi tu funkciju mogao da obavlja “Komitet nacionalnog pomirenja”. FSB dodaje i da su oni nakon hapšenja predati bjeloruskoj strani radi procesuiranja.Izvor:
Share.