Ministarstvo odbrane Rusije objavilo je dokument od 6. marta 2015. godine kojim se potvrđuje učešće Pentagona u finansiranju vojno-bioloških projekata u Ukrajini.

Smatramo da su na teritoriji Ukrajine stvarane komponente biološkog oružja, ističe rusko Ministarstvo.

Ministarstvo proučava materijale dobijene od zaposlenih u ukrajinskim laboratorijama o provođenju vojno-bioloških programa SAD i njihovih saveznika u NATO-u na teritoriji Ukrajine, objašnjava načelnik trupa za radijaciju, hemijsku i biološku zaštitu Oružanih snaga Rusije, general-potpukovnik Igor Kirilov.

S tim u vezi, on je pokazao dokument od 6. marta 2015. koji, prema njegovim riječima, potvrđuje direktno učešće Pentagona u finansiranju vojno-bioloških projekata u Ukrajini.

Kako se navodi u saopštenju, novac su primile laboratorije ukrajinskog Ministarstva odbrane u Kijevu, Odesi, Lavovu i Harkovu – ukupno 32 miliona dolara.

“Zapadni mediji i pojedini `stručnjaci-biolozi`, koji najčešće imaju drugo američko državljanstvo, izražavaju sumnju u autentičnost materijala koje mi objavljujemo.

Skrećem pažnju da dokumenti imaju potpise nadležnih lica i da su ovjereni pečatima organizacija”, ističe Kirilov.

Prema ustaljenoj praksi, američki projekti u oblasti sanitarnog i epidemiološkog blagostanja u trećim zemljama, uključujući Afriku i Aziju, finansiraju se preko nacionalnih zdravstvenih vlasti, napomenuo je on.

“Nije slučajno što su te biolaboratorije izabrali Uprava za smanjenje prijetnji Ministarstva odbrane SAD i kompanija `Bleč end vič` kao izvršioce projekta `UP-8`, čiji je cilj proučavanje uzročnika Krimsko-kongoanske hemoragijske groznice, leptospiroze i hantavirusa”, rekao je Kirilov.

Prema njegovim riječima, interesovanje američkih vojnih biologa je povezano sa činjenicom da ti patogeni imaju prirodna žarišta i u Ukrajini i u Rusiji.

“Njihova upotreba se može prikriti kao prirodna izbijanja bolesti. Zbog toga je ovaj projekat dobio dodatna sredstva, a rokovi za njegovu realizaciju su produženi”, objasnio je general-potpukovnik.

Tokom realizacije američkih projekata u Ukrajini izolovano je šest porodica virusa, uključujući viruse korona i tri vrste patogenih bakterija, naglasio je Kirilov.

Ukrajinske laboratorije su, kako kaže, bile glavni izvršilac projekta “P-782” – odnosno prenošenja bolesti preko slijepih miševa, pritom su ispitivanja bila sistemske prirode i sprovode se bar od 2009. godine pod direktnim nadzorom stručnjaka iz Amerike u okviru projekata “P-382”, “P-444” i “P-568”.

“Tokom realizacije ovih projekata izolovano je šest porodica virusa, uključujući i viruse korona, kao i tri vrste patogenih bakterija (uzročnici kuge, bruceloze i leptospiroze).

To je povezano sa osnovnim karakteristikama navedenih patogena koje ih čine primamljivim za svrhe infekcije, na primjer otpornost na lijekove, brzo širenje sa životinja na ljude i tako dalje”, objasnio je on.

Kirilov napominje da ruski vojni resor raspolaže brojnim dokumentima “koji potvrđuju transfer bioloških uzoraka, uzetih u Ukrajini, na teritoriju trećih zemalja, uključujući NJemačku, Veliku Britaniju, Gruziju”.

Ministarstvo odbrane Rusije saznalo je za hitno uništavanje dokumenata u Hersonskoj biološkoj laboratoriji. Jedan od razloga za to može biti i prikrivanje informacija o izbijanju dirofilarijaze u Hersonu 2018. godine, bolesti koju prenose komarci.

Ministarstvo odbrane Rusije postavlja pitanje zašto su otkrivene četiri infekcije, što nije tipično za životni ciklus ovih insekata.

Predstavnici Pentagona su u aprilu 2018. posjetili lokalne zdravstvene ustanove gdje su se upoznali sa rezultatima epidemiološke istrage i kopirali medicinsku dokumentaciju, prenosi “Sputnjik”.Izvor:
Share.