Premijer Albanije Edi Rama takođe je nezadovoljan ishodom jučerašnjeg (23. juni) sastanka predstavnika država Zapadnog Balkana i Evropske unije u Briselu.

Na sastanku nije dogovoreno da Bugarska povuče veto na početak pregovora Albanije i Sjeverne Makedonije za članstvo u EU. Albanski premijer osudio je Uniju zbog toga što veto nije povučen.

“Momci, vi ste nered, vi ste veliki nered i vi ste sramota. Mislim da je sramota što država članica NATO-a zarobljenim drži dvije države članice NATO-a, dok je u evropskom dvorištu veliki rat. Naravno da nije dobro da preostalih 26 zemalja mirno sjedi usljed zastrašujuće nemoći”, poručio je Rama.

Početak pregovora zavisi od raspleta političke krize u Bugarskoj. Vladi, na čijem je čelu proevropski orijentiran Kiril Petkov, je 22. juna izglasano nepovjerenje. Petkov je optužio bivšeg premijera Bojka Borisova za odnos Bugarske prema početku pregovora s Albanijom i Bugarskom.

Borisova je nazvao najnepoštenijom osobom koju poznaje te poručio da podržava ulazak Sjeverne Makedonije u Uniju. Predsjednik Evropskog vijeća Charles Michel je izjavio da se, kako je naveo, pomno prati razvoj situacije i da je glavni prioritet početak pregovora s ove dvije zemlje, prenosi Euronews.

Podsjećamo, Ukrajina i Moldavija jučer su dobile status kandidatkinja za članstvo, dok Bosna i Hercegovina i Kosovo to nisu dobile.

Share.