Predsednik Rusije Vladimir Putin održao je veliku godišnju konferenciju za novinare na kojoj je sumirao rezultate rada u protekloj godini. Konferencija je ove godine trajala 3 sata i 56 minuta, a šef države je odgovorio na 55 pitanja.
Najvažnije teme o kojima je pričao predsednik Rusije.

O ekonomiji i pandemiji

„Neće biti teško reći da se naša privreda, suočena sa izazovima zaraze virusom korona i neophodnim prinudnim ograničenjima s tim u vezi… ipak pokazala mobilizovanijom i spremnijom za takve šokove od mnogih drugih razvijenih ekonomija sveta… čak i ako se uzme u obzir G20. Naša stopa ekonomskog pada bila je tri odsto, što je mnogo niže nego u mnogim vodećim svetskim ekonomijama i mi smo se oporavili mnogo brže od drugih zemalja“.

O rezultatima godine

„Generalno, smatram da i rad Vlade i rad Centralne banke zaslužuju zadovoljavajuću ocenu. Rezultati su pozitivni“. Tako će BDP Rusije do kraja 2021. porasti za 4,5 odsto, realni prihodi građana porasti za 3,5 odsto u odnosu na pad prethodne godine, a nezaposlenost će, uprkos određenim teškoćama, biti niža nego pre pandemije – oko 4,4 odsto, rekao je Putin.
Osim toga, „veoma dobri su pokazatelji u građevinarstvu, rekordne cifre – 90 miliona kvadratnih metara“: „Ovo je prvi put da je takav rezultat postignut u modernoj istoriji Rusije“, naveo je predsednik.

O povećanju stopa

„Znam za nezadovoljstvo realnog sektora zbog povećanja kamatnih stopa, ali ako to ne uradimo, može nam se desiti kao u Turskoj… Moramo pažljivije da koristimo ovaj instrument. Ali Centralna banka vodi samostalnu politiku. Možda će vas iznenaditi, ali ne mešam se u rad Centralne banke, ali ga ocenjujem pozitivno“.
„Mislim da u principu (u finansijskoj politici) nalazimo zlatnu sredinu“.

O energetskoj krizi u Evropi

„Govorili smo, hoću da ponovim, da ne treba rušiti dugoročne ugovore. Ne, Evropska komisija nam je tvrdila da treba da pređemo na tržišne odnose, tržište će se regulisati. Evo regulisalo se – više od dve hiljade (dolara) za hiljadu kubnih metara. Eto vam sad“.
„Neka se (Evropljani) bave svojim problemima i na vreme na njih odreaguju i ne misle da su tako pametni. Probleme koje su sami sebi stvorili treba da rešavaju oni. A mi smo spremni da pomognemo, što i radimo. Tako je ‘Gasprom’ povećao isporuke Evropi i to je uopšte jedina kompanija na svetu koja se ovako ponaša“.

O vakcinaciji

„Imamo (kolektivni imunitet) 59,4 odsto. To je kolektivni imunitet – i onih koji su preležali i onih koji su vakcinisani. Oko 70 miliona ljudi primilo je prvu vakcinu, više od 70 miliona je dobilo dve. Ali to nije dovoljno – potreban nam je imunitet od 80 odsto. Neke zemlje već govore o kolektivnom imunitetu od 90 odsto“.

O situaciji u Donbasu i glasinama o mogućem sukobu sa Ukrajinom

„Stiče se utisak da se možda (na jugoistoku Ukrajine) sprema treća vojna operacija – i nama unapred govore da se ne mešamo, inače će uslediti neke sankcije“.
„Druga varijanta – na tim teritorijama žele da stvore neku AntiRusiju“.
„Ali sukob nije naš izbor, mi ga ne želimo“.

O širenju NATO-a na istok

„Nemoguće je tako živeti i razvijati se. Stoga smo postavili strog uslov – nema više širenja NATO-a na istok… Sve u svemu, za sada vidimo pozitivnu reakciju. Američki partneri kažu da su spremni da nastave pregovore početkom sledeće godine u Ženevi“.
Za razliku od prethodne godine, konferencija nije održana u onlajn formatu, već su novinari Putinu direktno postavljali pitanja.
Pandemija virusa korona, ipak, je nametnula neka ograničenja, pa je sada, za razliku od ranijih godina kada je akreditaciju dobijalo i više od hiljadu novinara, taj broj bio ograničen na 507 uz obavezan PCR test i distancu od metar i po između stolica.
Predsednik, inače, ne ograničava novinare u izboru tema za pitanja. Ona se, po pravilu, tiču raznih oblasti unutrašnje i spoljne politike Rusije, ponekad i ličnog života šefa države.


Izvor:
Share.