Ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu saopštio je predsedniku Rusije Vladimiru Putinu da je Marijupolj oslobođen. Po njegovim rečima, u trenutku kada je grad bio opkoljen, broj pripadnika ukrajinske vojske i stranih plaćenika iznosio je oko 8.100 ljudi.

Šojgu je nazvao Marijupolj prestonicom ekstremističkog “Azova”. U fabrici “Azovstalj” ostaje još oko 2.000 ekstremista. Do sada se predalo 1.478 pripadnika bataljona.

Oružane snage Rusije i jedinice DNR i LNR su preduzele sve mere za zaštitu stanovništva. Bez obzira na subverzivne akcije ekstremista, iz grada je evakuisano više od 143.000 građana, svi taoci koji su bili u luci su oslobođeni, saopštio je ministar Putinu.

Za operaciju na “Azovstalju” je potrebno još tri-četiri dana, istakao je Šojgu.

Ruski predsednik je, sa svoje strane, rekao da nema potrebe ulaziti u katakombe. Treba blokirati industrijsku zonu u Azovstalju da ni muva ne može da proleti.

“Još jednom pozovite sve koji još nisu položili oružje da to učine. Ruska strana im garantuje život i dostojanstven tretman u skladu sa međunarodnim pravnim aktima”, rekao je on.
Putin smatra nesvrsishodnim izvoditi juriš na “Azovstalj”.

“Naređujem da ga otkažete”, rekao je Putin Šojguom.

“Završetak borbenih dejstava za oslobođenje Marijupolja je uspeh. Čestitam vam”, izjavio je Putin na sastanku sa Šojguom. On je zatražio od ministra odbrane da prenese reči zahvalnosti vojsci i podnese predloge za nagrađivanje istaknutih vojnika.

Share.