Predsjednik Indonezije Džoko Vidodo izjavio je danas da su i ukrajinski i ruski predsjednik Volodimir Zelenski i Vladimir Putin pristali da prisustvuju samitu G20, koji će biti održan u novembru na Baliju.

Predsjednik Indonezije, koja trenutno predsjedava grupom G20, rekao je da je ove nedjelje razgovarao telefonom sa Zelenskim i Putinom i da ih je pozvao da okončaju rat pregovorima.

“Ponovio sam važnost hitnog okončanja rata. Takođe sam naglasio da bi mirovni napori trebalo da se nastave i da je Indonezija spremna da doprinese tome”, naveo je Vidodo u televizijskom obraćanju.

On je rekao da je pozvao Putina i Zelenskog na samit G20 jer, kako kaže, rat u Ukrajini ima veliki uticaj na svjetsku ekonomiju, prenosi AP.

“Razumijemo da G20 ima ulogu katalizatora u oporavku globalne ekonomije”, rekao je Vidodo.

On je istakao da je odbio zahtjev ukrajinskog lidera da pošalje oružje, ali je rekao da će umjesto toga poslati humanitarnu pomoć.

“Ustav Indonezije i naši spoljnopolitički principi zabranjuju nam da pružamo pomoć u oružju drugim zemljama. Međutim, spremni smo da pružimo humanitarnu pomoć Ukrajini”, poručio je Vidodo.

Share.