Donjecka Narodna Republika i Luganska Narodna Republika postale su nezavisne po analogiji sa odlukom Međunarodnog suda o Kosovu, saopštio je ruski lider Vladimir Putin na sastanku sa generalnim sekretarom UN Antonijom Guterešom.

„Veoma sam dobro upoznat, lično sam čitao dokumenta Međunarodnog suda UN o Kosovu. Dobro se sećam odluke Međunarodnog suda gde piše da prilikom realizacije prava na samoopredeljenje određena teritorija bilo koje države nije u obavezi da traži dozvolu od centralnih vlasti da proglasi svoj suverenitet. To je rečeno u vezi Kosova i to je odluka međunarodnog suda. Tu odluku su svi podržali. Lično sam čitao sve te komentare organa SAD, evropskih zemalja, svi su to podržali. Ako je to tako, onda DNR i LNR imaju isto pravo da proglase svoj suverenitet, ne obraćajući se centralnim organima vlasti Ukrajine, jer je presedan napravljen“, rekao je Putin.

Ruski lider je istakao da je Rusija bila primorana da prizna nezavisnost DNR i LNR kako bi zaustavila genocid koji je Kijev sprovodio nad lokalnim stanovništvom. To se dogodilo nakon što je Ukrajina saopštila da neće sprovoditi Minske sporazume.
„Još jednom ponavljam: to je bila iznuđena mera kako bi okončali stradanja ljudi koji žive na tim teritorijama. Nažalost, naše kolege na Zapadu to radije nisu primećivale“, istakao je Putin.

Share.