Britanska kraljica Elizabeta Druga preminula je u 96. godini u dvorcu Balmoral u Škotskoj, gde se nalazila od jula na odmoru, saopštila je Bakingemska palata.
Kraljičino zdravlje pogoršalo se u poslednjih nekoliko dana, a njen sin princ Čarls i unuk princ Vilijam i drugi članovi kraljevske porodice bili su uz nju u poslednjim trenucima.

Nakon vesti da je preminula britanska kraljica, zastava na Bakingemskoj palati je spuštena na pola koplja.

Kraljica Elizabeta Druga rođena je 21. aprila 1926. godine.

Prestolonaslednica je postala 1936. godine, kada je njen otac Džordž Šesti postao britanski kralj.

Na presto je došla 1952. godine posle smrti njenog oca kralja Džordža Šestog, a krunisana je godinu dana kasnije, 2. juna 1953. godine u Vestminsterskoj katedrali u prisustvu sedam hiljada gostiju. Ceremonija krunisanja bila je prvi masovni događaj koji je direktno prenošen na televiziji
Kao britanska kraljica, nalazila se na čelu Anglikanske crkve, a bila je i na čelu Komonvelta (koji objedinjava sve bivše britanske kolonije).

Nedavno je proslavila platinasti jubilej vlasti, 70 godina na britanskom tronu.
U braku sa princom Filipom imala je četvoro dece, prestolonaslednika Džordža (1948), princezu Anu (1950), princa Endrjua (1960) o princa Edvarda (1964).

Tokom vladavine, kraljica je posetila 130 zemalja sveta, a u Beogradu je boravila 1972. godine.

Do poslednjeg dana bila je veoma aktivna i učestvovala u raznim zvaničnim događajima. U januaru 2006. godine predala je deo svojih ovlašćenja princu Čarlsu, a krajem 2016. godine i nadležnost nad 25 dužnosti drugim članovima kraljevske porodice.
Tokom ove godine, retko se pojavljivala u javnosti, a 3. jula 2022. predala je prestolonasledniku Čarlsu deo ovlašćenja šefa države.

Share.