Bugarski premijer u odlasku Kiril Petkov je za pad Vlade okrivio Rusiju i mafiju u svojoj zemlji. Petkov, koji je na premijersko mjesto došao prije šest mjeseci, obratio se javnosti nakon što je bugarski parlament juče izglasao nepovjerenje vladi.

U glasanju o nepovjerenju, protiv vlade glasala su 123 zastupnika od njih 239.

Iznio je niz kritika na rad opozicije, ali i na djelovanje pojedinih koalicionih partnera. Petkov je novinarima priznao kako mu je najveća politička pogreška dogovaranje saradnje s pojedinim bugarskim strankama koje su stavile vlastite interese ispred državnih, piše Politico.

Petkovljeva vlada obećala je da će se boriti protiv raširene korupcije u Bugarskoj te je uz njega službena Sofija zauzela čvrst stav protiv ruske invazije na Ukrajinu.

Ruse optužio za svoju smjenu, spomenuo i mafiju

Petkov je novinarima govorio o ljudima koje smatra ključnima za rušenje njegove vlade pa je spomenuo ruskog veleposlanika u Sofiji. Optužio je Rusiju za svoju smjenu preko zastupnika iz krajnje desne stranke Preporod. Spomenuo je i mafiju.

“U ovih šest mjeseci željeli smo se boriti protiv modela korupcije koji se izražava kroz stranke kao što su Preporod i Ima takav narod te braniti bugarske, a ne strane interese. Mislim da se ovdje uvukao ruski uticaj”, rekao je premijer Bugarske u odlasku.

Share.