Ukrajinska vojska tvrdi da se tokom oslobađanja teritorija desio prekid u radu internetske mreže Starlink koja je u vlasništvu multimilijardera Elona Muska. Prema njihovim navodima, to je izazvalo ozbiljne probleme.

Ukazali su da je to za posljedicu u posljednjih nekoliko sedmica imalo ozbiljne prekide u komunikaciji. Uzrok prekida u radu nije poznat.

Prekidi su prijavljeni na području četiri regije koje je Rusija prošli mjesec anektirala – Hersonu, Zaporožju, Donjecku i Lugansku. Pojedini mediji, među kojima je i utjecajni Financial Times, objavili su da je i u navedenim dijelovima Ukrajine u toku ozbiljna kontraofanziva ukrajinske vojske.

Naglašeno je da Starlink funkcioniše u tek oslobođenim područjima istočno od grada Izjuma i u južnom dijelu grada Hersona. Infrastruktura Elona Muska se koristi ne samo za komunikaciju, već i za upravljanje dronovima i razmjenu obavještajnih podataka. Starlink je u funkciji u Ukrajini praktično od početka agresije Rusije na ovu državu.

Musk je upozorio Ukrajince da budu oprezni prilikom korištenja njegove internetske mreže. Ukazao im je na to da bi Rusija mogla zloupotrijebiti signale sa Starlinkovih terminala za izvođenje napada.

Najbogatiji čovjeka na svijetu je naljutio građane Ukrajine nakon što je predložio da se održe referendumi kojima će se utvrditi granica između Ukrajine i Rusije. Tvrdi da je uložio 80 miliona dolara da bi Starlink bio dostupan Ukrajini.

Share.