Policija je ubistvo britanskog poslanika iz redova Konzervativne partije Dejvida Ejmsa, za koje je osumnjičen i uhapšen 25-godišnji muškarac, okvalifikovala kao teroristički napad.

Ejms (69), član Konzervativne partije premijera Borisa Džonsona, izboden je nožem juče oko podneva na smrt u Metodističkoj crkvi Belfers u mestu Lej (Leigh-on-Sea) u Eseksu na istoku Engleske.

“Skaj njuz” je izvijestio da je uhapšeni muškarac britanski državljanin somalskog porijekla.

Policija, čija je jedinica za borbu protiv terorizma preuzela slučaj, saopštila je danas da ovo ubistvo vodi kao terorističko djelo, prenosi Rojters.

“Prvi nalazi istrage ukazuju na potencijalnu motivaciju povezanu s islamističkim ekstremizmom”, navela je policija.

Saopšteno je da je 25-godišnji muškarac, koji se sumnjiči za ovo ubistvo uhapšen na licu mjesta, a okviru istrage, policija trenutno vrši pretres na dvije adrese u okolini Londona, a vjeruje se da je osumnjičeni djelovao sam.

Policija u Eseksu saopštila je da je pronašla nož kojim je počinjen napad, a “Skaj njuz” je izvijestio da je uhapšeni muškarac britanski državljanin somalskog porijekla.

Ljekari su se na licu mjesta borili da spasu život poslaniku, koji je napadnut na sastanku lokalnog odbora.

Britanski političari opisali su ovo ubistvo kao napad na demokratiju.

“Dejvid je bio čovjek koji je strastveno vjerovao u ovu zemlju i u njenu budućnost, mi smo danas izgubili sjajnog državnog službenika i veoma voljenog prijatelja i kolegu, a naše misli su danas sa njegovom suprugom, djecom i porodicom”, rekao je premijer Džonson.

Ministarka unutrašnjih poslova Priti Patel je navela da ubistvo britanskog poslanika Dejvida Ejmsa otvara nova pitanja o bezbjednosti članova parlamenta.

Ejmsa, člana britanskog parlamenta od 1983. i oca petoro djece, kraljica Elizabeta je proglasila vitezom za njegovu javnu službu 2015. godine.

Share.