Holandski istražitelji intenzivno tragaju za osumnjičenom petorkom, koja je maskirana upala na sajam umjetnosti i antikviteta TEFAF, izvršila oružanu pljačku i odnijela poseban žuti dijamant, a sva sumnja pada na “Pink pantere” sa Balkana, prenosi RTLnieuws.

Holandska policija je u cilju pronalaženja kradljivaca skupocjenog dijamanata objavila fotografije osumnjičenih uz njihov detaljan lični opis. Oni mole građane da im se jave ukoliko prepoznaju osobe sa fotografija ili imaju bilo kakvu informaciju u vezi sa ovim krivičnim djelom.

Oružana pljačka dogodila se 29. juna u jutarnjim časovima na veoma posjećenom sajmu umjetnosti TEFAF u MECC-u u Mastrihtu, ali i dalje je u fokusu holandskih istražitelja, koji danonoćno rade na pronalasku počinioca.

– Tamošnji istražitelji sumnjaju da je ovu akciju izvršila najpoznatija banda kradljivaca dijamanata Pink Panteri, čiji su članovi mahom sa naših prostora. Istražitelji imaju određena saznanja koja im ukazuju na to da su ovu akciju izveli Srbi. “Panteri” su ukrali posebni žuti dragi kamen, jedini takav na svijetu. Cjelokupnu akciju profesionalno su organizovali, pa im nisu smetali ni obezbjeđenje, ni kamere, kao ni posjetioci sajma – prenose holandski mediji.

– U pljački niko nije povrijeđen, ali je ukraden nakit, žuti dijamant, jedini takav na svijetu. U potrazi smo za najmanje petoricom odbjeglih i postoji bliska saradnja sa belgijskom i njemačkom policijom – saopštila je tamošnja policija.

Oni su naveli i detaljan opis ove pljačke i objavili da su nakon krivičnog djela uhapsili dvije sumnjive osobe, ali su one nakon informativnog razgovora puštene na slobodu.

Ova pljačka digla je cijelu Holandiju na noge i svi se pitaju da li su kradljivci dijamanata Srbi.

– Sumnja se da su u pitanju “Pink panteri” sa Balkana, i da su u pitanju vjerovatno Srbi, jer su oni i više nego poznati članove ove ozloglašene bande – pišu holandski mediji.

Istražitelji su se oglasili 4. jula i objavili nove fotografije i video-snimke pljačke. Na fotografijama se jasno vide lica razbojnika, njihovo bjekstvo, kao i slika mogućeg petog člana bande.

– Nepoznati muškarac, inače, peti osumnjičeni kupio je kartu za četvoricu razbojnika kako bi mogli da uđu na sajam. Policija sumnja da su naočare koje nose razbojnici dio njihove maske – naveli su holandski mediji.

Policija sumnja da su razbojnici imali maske, s obzirom na to da su nesmetano prikazali svoje lice.

– Imali su perike, naočare za vid, kačkete i lažne brade – prenijeli su holandski mediji.

Kačketi po ugledu na “Birmingemsku bandu”

Ono što je veoma zanimljivo jeste i to da su “Pink panteri” tokom ove spektakularne pljačke bili maskirani, tako da su izgledali kao likovi iz popularne britanske kriminalističke serije “Birmingemska banda”. To se može zaključiti na osnovu brojnih video-snimaka koje su snimili posjetioci sajma, a holandska javnost komentariše da su kradljivci bili obučeni gotovo isto kao i likovi iz čuvene serije.

Snimak pljačke

Video-snimak koji su snimili očevici ove spektakularne pljačke pokazuje da četvorica muškaraca u jaknama i sa kačketima, nalik onima koje nose likovi popularne serije “Peaky Blinders” (Birmingemska banda), učestvuju u pljački. Jedan od njih ima macolu kojom razbija izlog, dok su ga drugi pljačkaši okružili i oružjem prete svakom ko se približi. Kada se dijamant našao u ruci pljačkaša, on je uzeo plijen, stavio ga u vreću i krenuo da trči zajedno sa svojom ekipom i izlaze iz objekta u nepoznatom pravcu, piše blic.rs.

Share.