Naoružani napadač, koji je djelovao sam, ubio je petero i ranio dvoje ljudi, među njima policajca, u ponedjeljak u saveznoj državi Kolorado, u Sjedinjenim Američkim Državama, a zatim je i on ubijen u obračunu s policijom.

Muškarac je u ponedjeljak poslijepodne pucao na nekoliko mjesta u Denveru i u obližnjem Lejkvudu, rekla je policija na konferenciji za medije održanoj kasno noću.

Napadač je prvo otvorio vatru u salonu za tetoviranje u Denveru, ubivši dvije žene i ranivši muškarca, navela je policija je u utorak u tom gradu, piše Reuters.

Zatim je otišao do kuće u Denveru, gdje je ustrijelio muškarca ispalivši u njega smrtonosni hitac.

Nakon toga se uputio u Lejkvud, gdje je ubio još jednog muškarca u drugom salonu za tetoviranje, navodi policija, nakon čega je ušao u hotel, gdje je ispalio više hitaca u ženu koja je radila na recepciji i koja je podlegla povredama.

Zahvaljujući informacijama prikupljenim u prvom napadu, policija u Lejkvudu je identifikovala napadača koji je naumio nastaviti svoj krvavi pohod. Riječ je o 47-godišnjem Lindonu Džejmsu Mekloudu.

“Tada je došlo do nove razmjene vatre s našim službenicima i napadač je likvidiran”, rekao je u ponedjeljak naveče Džon Romero, portparol policije u Lejkvudu, dodajući da je počininilac proglašen mrtvim na mjestu događaja.

“Policajka iz Lejkvuda, koja je pogođena u okršaju i koja je upucala napadača, biće operisana, ali dobro je”, rekao je u utorak Romero.

“Prema našim informacijama, čini se da je napadač ciljao određene osobe”, rekla je policija u Denveru.

Objavljen je videosnimak snimljen kamerom na policijskoj uniformi, a koji je nastao nedugo nakon što je 23. decembra policija u Los Angelesu ubila dvije osobe, među kojima je i 14-godišnjakinja.

Snimak je objavljen na zvaničnom YouTube kanalu policije. Ubijena je 14-godišnja Valentina Orellana-Peralta, kada je u prodavnici odjeće Burlington s majkom probala haljinu. Namjeravala je haljinu kupiti za rođendansku zabavu.

Policija je upotrijebila oružje tokom intervencije, a metak je prošao kroz kabinu za presvlačenje.Izvor:
Share.