Rusija neće dozvoliti da Sjedinjene Američke Države razgovaraju sa njom sa pozicije sile, izjavio je portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov.

„Ne bih želeo da pričam o ekstremnim scenarijima, ali niko neće dozvoliti Americi da sa Rusijom razgovara sa pozicije sile. To je nemoguće“, rekao je Peskov u intervjuu za list „Argumenti i fakti“, komentarišući mogućnost prekidanja diplomatskih odnosa između Moskve i Vašingtona.
„Amerikanci sada kao mantra ponavljaju, recimo, sa svima ćemo razgovarati sa pozicije sile. Ni Putin, ni bilo ko drugi iz ruskog rukovodstva neće dozvoliti ni Amerikancima ni bilo kome drugom da tako razgovaraju sa nama. To je isključeno“, dodao je Peskov.

Istovremeno, predstavnik Kremlja pozitivno je odgovorio na pitanje da li Rusija i SAD još uvek imaju zajedničke teme za dijalog.

„Naravno, to bi nas najviše zanimalo – da razgovaramo sa Amerikancima o temama koje su nam korisne. To je strateška stabilnost, kontrola naoružanja, rešavanje regionalnih sukoba. Onih sukoba u kojima Sjedinjene Američke Države mogu imati neku praktičnu ulogu. U svakom slučaju, sa Amerikancima treba razgovarati, na primer, o Zajedničkom sveobuhvatnom akcionom planu o Iranu. S njima treba razgovarati o mnogim drugim problematičnim situacijama u svetu“, objasnio je portparol Kremlja.

Komentarišući poziv ruskog ambasadora u Sjedinjenim Državama Anatolija Antonova na konsultacije u Moskvu, Peskov je podsetio da se radi o reviziji bilateralnih rusko-američkih odnosa pod trenutnom administracijom Bele kuće.

„Posle toga će već biti formulisano neko razumevanje kuda da krenemo dalje“, konstatovao je Peskov.

Američki predsednik Džozef Bajden je u intervjuu za „Ej-Bi-Si“ 16. marta izjavio da će rusko rukovodstvo morati da „plati cenu“ za pokušaje Moskve da se meša u američke izbore. Osim toga, šef Bele kuće je potvrdno odgovorio na pitanje da li Putina smatra „ubicom“. Posle toga su Bela kuća i Stejt department saopštili da Vašington, između ostalog, očekuje konstruktivnu saradnju sa Moskvom u oblastima od zajedničkog interesa, ali da nema nameru da ispravlja protivrečnosti u bilateralnim odnosima.

Nakon ovih izjava, ambasador Rusije u Sjedinjenim Američkim Državama Anatolij Antonov pozvan je na konsultacije u Moskvu. Antonov se nalazi u ruskoj prestonici od 21. marta.

Share.