Ukrajinske trupe su se povukle iz razorenog istočnog grada Avdejevke, saopštio je novi načelnik ukrajinske vojske rano jutros, što je otvorilo put najvećem napredovanju Rusije od maja 2023. godine, kada je zauzela grad Bahmut.

Povlačenje je najavljeno dok se Ukrajina suočava s nestašicom streljiva usled neodlučnosti američkog Kongresa u vezi s vojnom pomoći, a cilj je bio spasiti trupe od potpunog okruženja ruskih snaga nakon mjeseci žestokih borbi, izvestio je Kijev.

General Aleksandar Sirski, koji je preuzeo vođstvo ukrajinske vojske prošle nedelje, rekao je da su se ukrajinske snage vratile na bezbednije pozicije izvan grada, koji je pre rata imao 32.000 stanovnika.

“Odlučio sam povući naše postrojbe iz grada i krenuti u odbranu s povoljnijih linija kako bismo izbegli okruženje i sačuvali živote i zdravlje vojnika”, citirali su ga u saopštenju oružanih snaga.

Gubitak grada nakon gotovo dve godine od ruske invazije mogao bi predsjedniku Volodimiru Zelenskom pružiti snažniji argument da od Zapada traži hitniju vojnu pomoć, što će izneti na Minhenskoj sigurnosnoj konferenciji u subotu ujutru.

Američki predsjednik Joe Biden rekao je u četvrtak da Avdejevka riskira pad u ruke ruskih snaga zbog nestašice streljiva nakon višemesečnog protivljenja republikanaca u Kongresu novom paketu američke vojne pomoći za Kijev.

Zauzimanje Avdejevke ključno je za ruski cilj osiguravanja potpune kontrole nad dvema pokrajinama koje čine industrijsku regiju Donbas, a moglo bi donijeti i pobjedu predsjedniku Vladimiru Putinu na izborima sljedećeg mjeseca.

Share.