Radnici na aerodromu “Galileo Galilej” u Pizi odbili su da utovare “materijal” koji im je prvobitno najavljen kao humanitarna pomoć Ukrajini nakon što su otkrili da je pun naoružanja, javljaju italijanski mediji.

U subotu, 12. marta, radnici aerodroma otkrili su da tovar nije sastavljen od humanitarnog materijala, već od sanduka oružja namijenjenog Ukrajini, navodi se u saopštenju sindikata radnika.

Zajednička operativna komanda tada je intervenisala i navela da let “nije klasifikovan kao humanitarna pomoć”, već ga je “ovlastio NATO”.

Ova “aktivnost” provedena je na civilnom parkingu vojnog aerodroma “Galileo Galilej” za izuzetnu transportnu aktivnost, koju zahtjeva trenutna situacija, prenose italijanski mediji.

Komanda objašnjava da su se “neki operateri izjasnili da ne ispunjavaju neophodne uslove za utovar specijalnih materijala i tražili posebna ovlašćenja, te su nakon ovog izvještaja `materijali` propisno utovareni u avion od strane drugog osoblja”.

Humanitarna pomoći u tranzitu u Kargo vilidž, namijenjena Ukrajini, umjesto namirnica, lijekova i drugih potrepština sadrži razne vrste oružja, municije i eksploziva.

“To je zaduženje koje radnici nisu očekivali da će morati da izvrše i zbog kog su neki od njih odbili da ukrcaju tovar u odlazeću letjelicu”, izjavile su regionalne odbornice iz “Pokreta 5 zvjezdica” Iraena Galeti i Silvija Noferi.

Sindikat radnika zbog ovog događaja poziva na proteste 19. marta, napominje “Sputnjik”.

Share.