ADMINISTRACIJA američkog predsednika Joea Bidena formuliše novu strategiju za Ukrajinu, usmeravajući pažnju dalje od povratka teritorija koje je okupirala Rusija i umesto toga se fokusira na pomoć Ukrajini u odbrani od novih ruskih napada, piše Washington Post.

Kako saznaje list, novi plan predstavlja oštru promenu u odnosu na prošlu godinu, kada su američke i savezničke snage žurile da obuče ukrajinske vojnike i pošalju sofisticiranu opremu u Kijev s nadom da će brzo odbiti ruske snage koje su zauzele istočnu i južnu Ukrajinu. Taj napor nije uspeo, uglavnom zbog dobro utvrđenih minskih polja i rovova na prvoj liniji odbrane.

“Prilično je jasno da će im biti teško pokušati izvršiti isti obim pritiska na svim frontovima kao što su pokušali prošle godine”, rekao je viši zvaničnik administracije. Ideja je sada pozicionirati Ukrajinu da zadrži svoj položaj na bojnom polju i “usmeriti je ka održivijem putu kako bi bila znatno jača do kraja 2024.”, rekao je viši zvaničnik za WP.

Saveznici zabrinuti

Novom američkom planu pridružiće se 30 zemalja koje podržavaju Ukrajinu. Svaka od njih priprema dokument u kojem navodi svoje obaveze koje će izvršiti tokom narednih 10 godina.

Prošle nedelje, Velika Britanija je objavila svoj 10-godišnji sporazum sa Ukrajinom, potpisan od strane premijera Rishi Sunaka i ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog u Kijevu. Navedeni su “doprinosi pomorskoj sigurnosti, vazdušnoj i protivvazdušnoj odbrani, artiljeriji i oklopu, kao i fiskalna podrška i pristup finansijskom sektoru”.

Međutim, uspeh strategije uglavnom zavisi od Sjedinjenih Američkih Država, najvećeg donatora novca i opreme i koordinatora multilateralnih napora. Administracija se nada da će ovog proleća objaviti sopstvenu desetogodišnju obavezu, koju trenutno sastavlja Stejt Department uz odobrenje Bele kuće – pod uslovom da Kongres odobri zahtev predsednika Bidena za dodatno finansiranje Ukrajine u iznosu od 61 milijarde dolara.

Nesigurnost na kojoj trenutno počiva ova pretpostavka zabrinula je i zapadne saveznike i samu Ukrajinu. “Vođstvo i angažman SAD-a su u ovoj vrlo važnoj fazi najvažniji”, rekao je visoki evropski zvaničnik. “Nastavak američke pomoći, ne samo na terenu već i kao dokaz odlučnosti Zapada, ključan je da bi Putin shvatio da neće pobediti”, dodao je.

“Ne bismo preživeli bez podrške SAD-a, to je činjenica”, rekao je Zelenski u televizijskom intervjuu prošle nedelje.

Dugoročni plan

Prema američkim zvaničnicima, američki dokument će obezbediti podršku za kratkoročne vojne operacije, kao i “izgradnju buduće ukrajinske vojne snage koja može odvratiti rusku agresiju”. To će uključivati konkretna obećanja i programe za pomoć u zaštiti, obnovi i proširenju ukrajinske industrijske i izvozne baze, kao i podršku zemlji u potrebnim političkim reformama.

Umesto masivnih topničkih sukoba koji su dominirali većim delom borbi u drugoj polovini 2022. i većem delu 2023., Zapad se nada da će Ukrajina ove godine izbeći gubitak teritorija. Osim toga, zapadne vlade žele da se Kijev usredsredi na taktike u kojima su njegove snage nedavno imale veći uspeh – vatru sa veće udaljenosti, uključujući francuske krstareće rakete koje su obećane za isporuku u narednih nekoliko meseci; zadržavanje ruske Crnomorske flote i vezivanje ruskih snaga unutar Krima raketnim napadima i sabotažama specijalnih operacija.

Četiri faze

Američki dokument ima četiri faze: borbu, izgradnju, oporavak i reformu.

Za fazu borbe najpotrebniji su topničko streljivo, zamena vozila izgubljenih u protuofanzivi i mnogo više dronova, rekao je Eric Ciaramella, bivši obaveštajni analitičar CIA-e. “Puno tehnologije elektronskog ratovanja i dronova – gde su Rusi postigli prednost. Trebaju više sistema protivvazdušne odbrane da pokriju više gradova”, rekao je.

Faza izgradnje usmerena je na obećanja za buduće ukrajinske sigurnosne snage na kopnu, moru i u vazduhu, odnosno na razvoj ukrajinske industrijske baze za proizvodnju oružja. “Ukrajinci će moći videti šta će dobijati od globalne zajednice tokom 10 godina. Do kraja 2024. će imati plan za vojsku koja može snažno odgovoriti ruskim napadima”, rekao je Ciaramella. Istovremeno će deo novca biti usmeren na razvoj ukrajinske industrijske baze za proizvodnju oružja koja može bar držati korak s ruskim proizvodnjom.

Faza oporavka uključuje dodatnu protivvazdušnu odbranu kako bi se stvorili zaštitni “mehurići” oko ukrajinskih gradova izvan Kijeva i Odesse i omogućio oporavak ključnih delova ukrajinskog privrednog sektora i izvoza. Biden je prošle jeseni imenovao bivšu ministarku trgovine Penny Pritzker za američku izaslanicu koja će voditi napore za obnovu ukrajinskog privrednog sektora i mobilizaciju javnih i privatnih ulaganja.

Faza reforme uključuje privlačenje stranih ulaganja u Ukrajinu, što će zahtevati dodatne napore u zaustavljanju korupcije, priznaju američki zvaničnici. Zelenski je preduzeo neke korake, uključujući otpuštanje i hapšenje navodno korumpiranih zvaničnika za vojnu nabavku i sudija.

Ne slažu se svi da je vreme za promenu planova

I dok razgovori i planiranje nastavljaju, neki saveznici Ukrajine ne smatraju da je ovo pravi trenutak za preusmeravanje fokusa sa slanja oružja Ukrajini.

“Koju god strategiju koristili, Ukrajini je i dalje potrebno sve oružje koje možemo ponuditi”, rekao je bivši generalni sekretar NATO-a Anders Fogh Rasmussen tokom prošlonedeljne posete SAD-u. “Ne možete dobiti rat sledeći inkrementalni pristup korak po korak”, rekao je. “Morate iznenaditi i nadmašiti svog protivnika”, zaključio je.Izvor:
Share.