Francuska policija uhapsila je šestero prevaranata zbog sumnje da su osnovali 3.600 lažnih kompanija, preko njih podnosili zahtjeve za isplatu kovid podrški i tako iz francuskog proračuna izvukli 12 miliona evra namijenjenih ljudima koji su usred pandemije ostali bez posla, stoji na stranici Europola.

Oni su “operisali” u Francuskoj i Izraelu, novac im se isplaćivao preko Francuske banke, a imali su otvorene bankovne račune širom svijeta. Isplaćeni novac pretvarali su u virtuelne valute.

Glavni osumnjičeni, 30-godišnji francuski državljanin s izraelskim državljanstvom, uhapšen je blizu švajcarske granice zajedno s njegovom suprugom. Izraelska policija uhapsila je članove kriminalne bande locirane tamo.

Uz francusku i izraelsku policiju, u akciji otkrivanja kriminalne skupine sudjelovao je i Europol. Pretražili su sumnjiva mjesta na kojima su sakrili veće količine novca, prenosi 24sata.

Na privatnom parkingu u Parizu pronašli su 1,7 miliona evra i 3.420 dolara, luksuzni sat vrijedan 230.000 evra te nakit vrijedan 30.000 evra. Još 6,2 miliona evra imali su na bankovnim računima. Zaplijenili su i računare i mobilne, a otkrili su i pozivni centar kojeg su koristili za prevare.

Share.