Mađarski premijer Viktor Orban izjavio je danas da će sljedeće nedjelje posjetiti bivšeg predsjednika SAD, Donalda Trampa, na Floridi.

On je opisao mogući povratak Trampa na funkciju predsjednika kao “jedinu ozbiljnu šansu” za okončanje sukoba u Ukrajini.

Obraćajući se na Diplomatskom forumu u Turskoj, Orban je takođe, sugerisao da bi Trampov mogući povratak u Bijelu kuću mogao pomoći da se okonča sukob u Gazi, prenio je “AP”.

“Jedina ozbiljna šansa za mir postoji ako se on vrati i postigne mir”, rekao je Orban na forumu. On je istakao da će u suprotnom, sukob između Ukrajine i Rusije biti dug.

Trampov povratak “je preduslov za snažan i brz mir na evropskom kontinentu”, dodao je on.

Orban je rekao da je uvjeren da sukoba u Ukrajini “sada ne bi bilo” da se Tramp nalazio na funkciji predsjednika kada je konflikt počeo. Komentarišući rat u Gazi, mađarski premijer je naveo da Tramp “razumije” ovaj sukob.

“Učinio je nešto što je stvorilo nadu”, rekao je Orban u vezi sa Abrahamovim sporazumom koji je imao za cilj normalizaciju veza između Izraela i zalivskih država.

Orban i Tramp su, kako navodi američka agencija “AP”, dugogodišnji saveznici i bivši predsjednik SAD ga redovno hvali u svojim predizbornim govorima.

Njih dvojica su se sreli u avgustu 2022. u Bedminsteru, u Nju Džersiju, u Trampovom golf klubu kada je Orban otputovao u SAD da govori na Konzervativnoj političkoj akcionoj konferenciji (CPAC) u Teksasu.

U aprilu 2023, kada su podignute optužbe za prvi od četiri Trampova krivična slučaja, Orban je objavio poruku podrške Trampu pozivajući ga da “nastavi da se bori”.

Tramp je početkom 2022. rekao da daje “potpunu podršku” Orbanovoj kampanji za reizbor te godine, prenosi “b92”.Izvor:
Share.