Susretom sa Donaldom Trampom Viktor Orban je pokazao državničku i ideološku čvrstinu jer se nije uplašio da dođe u Ameriku i da se ne vidi sa predsednikom Bajdenom, s kojim se ne slaže praktično ni po jednom pitanju, a da se vidi sa njegovim glavnim političkim protivnikom, smatra politikolog Aleksandar Pavić.

A to na prvom mestu zahteva veliku hrabrost kao i veliku jasnoću političkih stavova i na tome bi trebalo čestitati Orbanu, kaže Pavić za Sputnjik.

Bacanje rukavice globalističkoj „dubokoj državi“

„I naravno, vidi se da tu postoji ideološki afinitet između Trampa i Obrana. Obojica su nacionalisti, suverenisti i antiglobalisti, po tom pitanju su se našli i to ne kriju. Jako važna poruka je poslata kad je Orban izjavio da je Tramp rekao da neće dati ni dolara za Ukrajinu.
I to je bacanje rukavice toj globalističkoj ‘dubokoj državi’. Tako da je stvarno bilo impresivno ovo što je uradio Orban. To Trampa ništa ne košta, a Orbana može da košta i košta će ga. Poruka je dobra i dobro je što su je obojica poslali ali je mnogo veći izazov bio za Orbana i on je nešto pokazao i svojim biračima, a i suverenistima širom Evrope“.

Ipak, sastanak Orbana i Trampa i poruke koje su poslali neće imati previše značaja na javno mnjenje u Americi jer Amerikanci slabo prate spoljnu politiku. Velika većina Amerikanaca teško da može naći na mapi Mađarsku, smatra Pavić.

„Ali opet je dobra poruka ta što je vezana za Ukrajinu. To je nešto što je postala tema u republikanskom biračkom telu tako da je sa te strane dobro za njih da to čuju i da se dodatno kristališu ti stavovi. Ali će to mnogo više politički da ima uticaj na Orbana na njegovom unutrašnjem planu ali i na položaj Mađarske unutar NATO i Evropske unije. Za Trampa je svaki sastanak sa bilo kojim suverenistom i deklarisanim antiglobalistom iz sveta dobar i utvrđuje njegovu poziciju u spoljnopolitičkom smislu da će on vrlo dobro sarađivati sa određenim profilom lidera koji imaju određenu vrstu ideologije.“

Tako da bi u tom smislu sastanak sa Orbanom mogao da pomogne Trampu da učvrsti one koji se zanimaju za spoljnopolitičke stavove unutar njegovog biračkog tela, ali i među neopredeljenima u Americi, dodaje Pavić.

Orban ne odstupa od svoje vizije

S druge strane, Orban ima svoju viziju i on od nje ne odstupa, a susret sa Trampom dobro će mu doći uoči izbora za Evropski parlament, ističe Pavić.

„Reč je o tome što Orban ne pravi kompromise sa svojim osnovnim stavovima i to je ono što ga krasi. On je već pokazao da ima svoje crvene linije ispod kojih ne ide i da ga za to nije briga, osim ako ga baš ekonomski ne ucene iz Brisela, što ume da se desi. Ali on više prati svoja ubeđenja i ono za šta su ljudi glasali. Ima ogromnu podršku kod svog biračkog tela i on to prati na prvom mestu, više obraća pažnju na svoju partiju, ideologiju i biračko telo nego na briselske strukture“, zaključio je Pavić.

Premijer Mađarske Viktor Orban i bivši američki predsednik i najverovatnije kandidat republikanaca na ovogodišnjim predsedničkim izborima Donald Tramp sastali su na Floridi, na Trampovom imanju Mar-a-Lago.

Mađarska delegacija predvođena Orbanom stigla je u Trampovu rezidenciju u petak pet sati popodne po lokalnom vremenu, a potom su održani jednočasovni razgovori sa Trampom i njegovim saradnicima.

Orban je poručio posle sastanka da je Tramp predsednik mira jer je, dok je on obavljao tu funkciju, mir vladao i na Bliskom istoku i u Ukrajini. Orban je naveo i da je Donald Tramp obećao da neće dati novac Ukrajini ako postane predsednik, a bez SAD Evropa neće moći da finansira sukob i on će biti okončan.

https://x.com/PM_ViktorOrban/status/1766305639595119060?s=20Izvor:
Share.