Mađarski premijer Viktor Orban smatra da bi SAD i Rusija trebalo da pregovaraju o primirju u Ukrajini, ocjenjuje da bi Donald Tramp mogao da bude nada da se dođe do mira, i da sa Angelom Merkel danas ne bi bilo rata u Ukrajini.

„Primirje mora da bude dogovoreno ne između Rusije i Ukrajine, već Amerike i Rusije“, istakao je tokom diskusije u organizaciji “Berliner cajtung i magazina „Cicero“ u Berlinu.

Orban je rekao da onaj koji vjeruje da rat može biti završen rusko-ukrajinskim pregovorima „ne živi na ovom svijetu“, jer je realnost drugačija.

On je istakao da Ukrajina može da se brani protiv Rusije samo zato što je vojno podržava SAD.

„Rat je danas otvoren samo zato što su to željeli Amerikanci. Zbog toga moraju Amerikanci i Rusi da se dogovore i onda se rat završava”, uvjeren je Orban.

Takođe je ocijenio da američki predsjednik Džo Bajden nije pravi pregovarač za američku stranu.

„On je išao previše daleko“, smatra Orban dodajući da je Bajden rekao neke stvari o Vladimiru Putinu poslije kojih je teško voditi pregovore.

„Zvučaće možda brutalno što ću reći, ali nada u mir je Donald Tramp“, ocijenio je on.

U diskusiji, u organizaciji „Berliner cajtung“ i magazina „Cicero“ u Berlinu, Orban je, na pitanje šta misli da je razlog odluke Putina da napadne Ukrajinu, rekao da nerado odgovara na to pitanje, jer njega ne zanima Putin, već Mađarska, EU, i koji je evropski interes.

„Ne znam zašto je započeo rat“, podvukao je on.

Dodao je i da je i 2014. aneksijom Krima moglo doći do rata, ali je zahvaljujući pregovaračkom spretnošću tadašnje njemačke kancelarke Angele Merkel spriječen.

Na pitanje da li bi aktuelni rat Merkelova mogla da spriječi Orban je jasno odgovorio “Sa Angelom Merkel danas ne bi imali rat u Ukrajini”.

Share.