Evropska unija raskida ekonomske veze sa Rusijom u okviru podrške Ukrajini, ali pojedine evropske zemlje nisu spremne da žrtvuju sve – ne pristaju na ograničenja na uvoz ruskih dijamanata, uranijuma, kao i na transport nafte, piše američki list „Njujork tajms“.

Prema navodima lista, Belgija štiti od ograničenja trgovinu ruskim dijamantima, dok Grčka pokušava da odbrani pravo na transport ruske nafte. Sa druge strane, Francuska i pojedine druge zemlje Evropske unije nastavljaju da uvoze ruski uranijum za nuklearne elektrane.

Autor članka skreće pažnju na to da u „EU postoje ‘svete krave’ koje pojedine članice bloka ne žele da žrtvuju, iako njihovi partneri pristaju na poteškoće kako bi kaznili Kremlj“.

„Na kraju krajeva, to je cena jedinstva koja omogućava da se sačuva koalicija i uglavnom sankcije zaista funkcionišu. Mi bismo želeli da uključimo sve, uključujući dijamante,ali, prema mom mišljenju, ako ih treba isključiti iz sankcionog spiska radi očuvanja jedinstva, onda neka bude tako“, rekao je Džejkob Kirkegard iz briselskog odeljenja američkog analitičkog centra „Nemački Maršalov fond“, prenosi „Njujork tajms“.

Obim trgovine ruskim dijamantima procenjuje se na oko 1,8 milijardi dolara, a uranijumom na oko 200 miliona dolara.

Početkom oktobra Evropska unija uvela je osmi paket sankcija protiv Rusije zbog priključivanja četiri subjekta Rusiji. Novi paket uključuje pravnu osnovu za utvrđivanje granične cene za rusku naftu i sankcije u sferi trgovine koje se procenjuju na sedam milijardi evra. Pritom, prema pisanju francuskog lista „Mond“, Belgija je prvi put bila uzdržana na glasanju o usvajanju konačnog dokumenta.

Share.