Njemačka se danas izvinila zbog masakra pripadnika plemena Herero i Nama prije više od jednog vijeka u Namibiji, a prvi put ga je zvanično ocijenila kao genocid, nakon što je potvrdila da će finansirati projekte vrijedne više od milijardu evra u toj zemlji.

U izjavi kojom najavljuje sporazum s Namibijom nakon više od pet godina pregovora, ministar spoljnih poslova Hajko Mas poručio je da o događajima iz njemačkog kolonijalnog perioda treba govoriti bez poštede ili ublažavanja.

“Sada ćemo zvanično nazvati ove događaje genocidom, onim što su i bili iz današnje perspektive. Zbog istorijske i moralne odgovornosti Njemačke, tražićemo oproštaj od Namibije i potomaka žrtava”, rekao je Mas, prenosi Rojters.

Njemačka se složila da finansira 1,1 milijardu evra projekata rekonstrukcije i razvoja koji bi bili od direktne koristi zajednicama pogođenim genocidom, potvrdio je njemački ministar.

Namibijski mediji izvjestili su u četvrtak da će se tim novcem finansirati infrastruktura, zdravstvo i programi obuke tokom narednih 30 godina.

Iako je Njemačka ranije priznala “moralnu odgovornost” za ubistva, izbjegla je da se zvanično izvini za masakre kako bi izbjegla odštetne zahtjeve.

Formalni pregovori s Namibijom u vezi s tim pitanjem počeli su 2015, a 2018. Njemačka je vratila lobanje i druge ostatke masakriranih koji su korišćeni u kolonijalno doba tokom eksperimenata za utvrđivanje tvrdnji o evropskoj rasnoj superiornosti.

Njemački vojnici ubili su u Namibiji oko 65.000 Herera i 10.000 pripadnika plemena Name tokom 1904-1908, nakon izbijanja pobune protiv stranih kolonista u onome što istoričari i Ujedinjene nacije već dugo nazivaju prvim genocidom 20. vijeka.

Kolonijalna prošlost Njemačke decenijama je bila u drugom planu, pošto su se istoričari i političari više fokusirali na nasljeđe nacističkih zločina, uključujući holokaust.

Share.