Njemački list “Bild” priznao je da su ruski borci na Avdejevskom pravcu zaplijenili najsavrameniju varijantu njemačkog tenka – “leopard 2a6”, koju koristi ukrajinska vojska.

“U nedjelju, ruski vojnici objavili su fotografije oštećenog tenka ‘leopard 2a6’. Ovo je prvi od 18 ‘leoparda 2’ isporučenih Ukrajini od Njemačke, kog je Rusija uspjela da zaplijeni”, navodi njemački list.

Prema pisanju “Bilda”, objavljena fotografija je autentična i nastala je sjeverno od Avdejevke, odnosno na oko 900 metara južno od sela Stepovoje. Konkretno ovaj tenk, poslat je u borbu 30. oktobra, a već sljedećeg dana je onesposobljen, dok je četvoročlana posada uspjela da se evakuiše i pobjegne do ukrajinskih položaja.

“Za Ukrajinu, ovo znači da joj je preostalo najviše 17 savremenih njemačkih tenkova, od čega se polovina trenutno nalazi u Litvaniji, na popravci”, zaključuje “Bild”. Treba naglasiti da njemački list ovdje govori isključivo o “leopardima” isporučenim iz Njemačke, ne računajući i tri komada varijante 2A6 koje je donirao Portugal.

Takođe, dio svih isporučenih tenkova “leopard 2a6” je potpuno uništen tokom letnje ofanzive ukrajinske vojske, pa je ova procjena “Bilda” o 17 preostalih tenkova jednostavno netačna, piše RT Balkan.Izvor:
Share.