SNIMKA koja je objavljena u ponedjeljak, čiju autentičnost je provjerio New York Times, po svemu sudeći prikazuje kako grupa ukrajinskih vojnika ubija zarobljene ruske vojnike u selu zapadno od Kijeva.

“Gledaj, još je živ”

“Još uvijek je živ. Snimi ove okupatore. Gledaj, još je živ. Jedva diše”, govori muškarac dok se na snimku vidi ruski vojnik s jaknom navučenom preko glave. Rus je, po svemu sudeći, ranjen, ali još uvijek diše.

Vojnik tada puca u muškarca, koji se i dalje nastavlja kretati, a vojnik tada ponovo puca u njega. Muškarac se tada prestaje kretati.

Pokraj žrtve se mogu vidjeti još tri ruska vojnika, od kojih jedan ima ranu na glavi, a ruke su mu svezane iza leđa. Svi nose uniforme, a trojica imaju bijelu traku na rukavu koju u pravilu nose ruske snage u Ukrajini. Oko njih je rasuta oprema, a na glavama ruskih vojnika vide se mrlje od krvi.

Muškarci leže na cesti u blizini oklopnog vozila BMD-2, kakvo koriste ruske desantne snage. Po snimci se čini da su nekima od njih skinute jakne, cipele ili kacige. Dalje na putu mogu se vidjeti druga uništena vozila.

Video je, piše New York Times, vjerovatno nastao oko 30. ožujka, kad su Ukrajinci iz zasjede napali ruski konvoj dok su se Rusi povlačili iz manjih gradova zapadno od Kijeva. Tu su se posljednjih sedmica vodile žestoke borbe Ukrajinaca i Rusa. Oz Katerji, freelance novinar, na Twitteru je 2. aprila objavio snimke i fotografije uništene kolone vozila te napisao da su mu ukrajinski vojnici rekli da su Ruse napali iz zasjede prije 48 sati.

I ukrajinsko ministarstvo obrane objavilo je tvit o uništenju ruskog konvoja. Napad su nazvali “preciznim radom” ukrajinske vojske.

“Oni uopšte nisu ljudi”

“Oni uopšte nisu ljudi”, govori ukrajinski vojnik na snimci dok hoda među uništenim vozilima pa dodaje kako su zarobili dva ruska poručnika.

Ukrajinski vojnici nose plave trake na rukavima te na snimku u više navrata govore “Slava Ukrajini”. Nije jasno o kojoj jedinici se radi, ali na snimku koja prikazuje ubistvo zarobljenika jedan od vojnika govori o drugima kao o “dečkima iz Belgravije”, vjerojatno se referirajući na mjesto Belgraviju, udaljeno tek nekoliko stotina metara od incidenta.

Ukrajinska novinska agencija koja je objavila snimku posljedica zasjede 30. marta opisala ju je kao “rad gruzijske legije”, paravojne formacije gruzijskih dobrovoljaca koja je oformljena 2014. godine.

Isplivali dokazi zverstava ukrajinskih ekstremista nad ruskim vojnicima (UZNEMIRUJUĆI SADRŽAJ)

Share.