PREDSEDNIK Ruske Federacije Vladimir Putin potpisao je danas ukaz kojim je oficira ruske armije Nurmagomeda Gadžimagomedova posthumno odlikovao ordenom Heroja Rusije, piše TASS.

Gadžimagomedov je poginuo u borbi tokom operacije u Ukrajini.

– Potpisao sam ukaz o kojim je potporučniku Nurmagomed Engelsovič Gadžimagomedov proglašen Herojem Rusije, nažalost, posthumno – rekao je ruski predsednik otvarajući u četvrtak sastanak sa stalnim članovima Saveta bezbednosti Ruske Federacije.

Putin je dodao da je Gadžimagomedov nepokolebljivo komandovao svojim borcima u borbi.

– Kao pravi komandant, štitio je svoje potčinjene i, pošto je već bio teško ranjen, razneo je granatom sebe i militante koji su opkolili. Uradio je to zato što je znao sa kim ima posla. Sa neonacistima koji se iživljavaju nad zarobljenicima i brutalno ih ubijaju – rekao je Putin.

Ruski predsednik je naglasio da su ruski vojnici i Narodne milicije pokazale pravo junaštvo.

Putin je posebno pohvalio ljudstvo 100. motorizovane brigade koja deluje u Donjecku.

– Borci pod komandom pukovnika Alekseja Borisoviča Bernharda u rejonu Volnovaha probili su odbranu koju su nacionalisti jačali skoro osam godina. Komandir tenkovskog voda Garde, poručnik Viktor Sokolnik, uništio je pet neprijateljskih tenkova – rekao je Putin.

On je dodao da je 25. februara u rejonu Čubinke komandir čete 163. tenkovskog puka kapetan Aleksej LJovkin naišao na nacionalističke jedinice koje su brojale 15 tenkova i šest borbenih vozila pešadije.

– Napavši neprijatelja sa svojim borcima, kapetan LJovkin je uništio sva borbena vozila pešadije i pet tenkova, obezbedivši izvršenje borbenog zadatka bez gubitaka – naglasio je Putin.

Share.