Oko 850 raketa ispaljeno je na Izrael sa palestinske teritorije od početka sukoba, saopštila je izraelska vojska. U Pojasu Gaze usled napada izraelske vojske poginulo je 35 ljudi, među kojima 12 dece, a 200 je ranjeno, objavilo je ministarstvo zdravlja Gaze.

Sukobi izraelske vojske i Palestinaca nastavljeni su, a na obe strane ima poginulih, ranjenih i pričinjena je velika šteta.

Izraelskim vazdušnim napadima uništene su sve policijske zgrade u Pojasu Gaze, saopštilo je tamošnje ministarstvo unutrašnjih poslova. Zgrade je uništila izraelska avijacija, rekao je portparol ministarstva, prenosi agencija DPA.

Izraelska vojska objavila je da je na Izrael ispaljeno oko 850 raketa, a da je PVO sistem „Gvozdena kupola“ presreo između 85 i 90 odsto. Kako su naveli iz Izraelskih odbrambenih snaga, gađali su oko 500 meta u Pojasu Gaze, prenosi „Harec“. Kako navodi ovaj izraelski list, „oklopne divizije i padobranci pripremaju se u skladu sa operativnim planovima odobrenim prošle godine za slučaj rata u Gazi“.

Izraelska vojska dodala je da je uništila kuće tri visoka zvaničnika Hamasa, kao i da je ubila dva ključna operativca obaveštajne službe Hamasa.

Civilnih žrtava bilo je i na izraelskoj strani, gde je poginulo pet ljudi, a u gradu Lodu poginuli su 16-godišnja devojka i njen otac. U tom gradu izbili su i ulični neredi, u kojima je povređeno 12 ljudi.

Ponovo je tokom noći raketiran i Tel Aviv, a vlasti Izraela zatvorile su škole u tom gradu, Ramat Ganu, Hercliji, Holonu, Lodu i drugim mestima.

Jedna višespratna stambena zgrada u Gazi je srušena, a druga je teško oštećena nakon što su više puta pogođene u izraelskim vazdušnim napadima.

Premijer Izraela Benjamin Netanijahu zapretio je da će palestinske ekstremističke organizacije Hamas i Islamski džihad skupo platiti za napade na centralni i južni Izrael.

Vođa Hamasa, Ismail Hanije, rekao je da je Izrael „zapalio vatru u Jerusalimu i Al-Aksi i da se plamen proširio na Gazu, pa je odgovoran za posledice“.Izvor:
Share.