Prema istraživanjima javnog mnjenja, stranka Nacionalni Front (RN) Marine Le Pen bilježi rekordne rezultate širom Francuske, što ukazuje na neminovno povećanje njenog uticaja. Predviđa se da bi RN mogla osvojiti preko 290 poslaničkih mesta u skupštini, čime bi stekla apsolutnu većinu i formirala vladu krajnje desnice.

RN je u zamahu dok je Makron pod pritiskom, posebno nakon što je stranka osvojila rekordnih 31% na izborima za Evropski parlament. Uoči predstojećih parlamentarnih izbora, RN je postavio prioritete na troškove života, imigraciju i sigurnost.

Politički analitičari ističu da bi čak i blizu većine omogućilo RN-u značajan uticaj, prisiljavajući predsednika Makrona da traži gotovo nemoguće saveze u više neprijateljski nastrojenom parlamentu. RN-ov program uključuje smanjenje imigracije, pooštravanje kaznene politike i ekonomske mere koje bi mogle ozbiljno opteretiti javne finansije.

Ukoliko RN formira vladu, Makron bi zadržao kontrolu nad spoljnom politikom, ali bi bio primoran da traži podršku parlamenta za finansiranje inicijativa poput pomoći Ukrajini. Analitičari veruju da bi Francuska mogla ući u period političke nestabilnosti i potencijalnih sukoba između predsednika i vlade.

Share.