Francuski predsjednik Emanuel Makron odbio je danas da rusko postupanje u Ukrajini nazove genocidom.

Upitan, tokom intervjua za televiziju “Frans 2”, da li bi on, poput američkog predsjednika Džozefa Bajdena, koristio formulaciju “genocid”, u opisivanju ubijanja Ukrajinaca od strane ruske vojske, Makron je rekao da je potreban oprez prilikom upotrebe tog termina i naglasio da eskalacija retorike neće doprinijeti obnavljanju mira.

“Bio bih oprezan sa upotrebom takvih termina danas, jer su ova dva naroda (Rusi i Ukrajinci) braća. Želim da nastavim da pokušavam, koliko god mogu, da zaustavim ovaj rat i obnovim mir. Nisam siguran da eskalacija retorike može da posluži tom cilju”, saopštio je Makron.

On je još rekao da ono što se sa sigurnošću može reći jeste da je situacija neprihvatljiva i da se radi o ratnim zločinima, navodi američka televizija.

“Svjedoci smo ratnih zločina bez presedana na našem tlu, na tlu Evrope”, naglasio je francuski predsjednik.

Makron je ukazao na saradnju Francuske sa Ukrajinom u istrazi navodnih ratnih zločina.

“Rusija je jednostrano započela izuzetno brutalan rat, sada je utvrđeno da je njena vojska počinila ratne zločine i moramo pronaći one koji su odgovorni”, rekao je francuski predsjednik.

Američki predsjednik Džozef Bajden, koji je ranije indirektno iznio kvalifikaciju da napad Rusije na Ukrajinu predstavlja genocid, u obraćanju novinarima u Ajovi je direktno potvrdio ovaj stav i optužio ruskog predsjednika Vladimira Putina da želi da uništi ukrajinski narod.

Drugi svjetski lideri, kao što su Boris Džonson iz Velike Britanije i poljski premijer Andžej Duda, takođe su koristili riječ genocid da opišu ruske akcije u Ukrajini, navodi CNN.

Share.