Majka jednog od 13 američkih vojnika koji su ubijeni u četvrtak, u terorističkom napadu na aerodrom u Kabulu, pozvala je radio emisiju i nazvala predsednika SAD Džoa Bajdena “neodgovornim, demencijom oštećenim parčetom go**eta”.

– Ovo je bio nepotreban debakl koji je mogao da se reši na odgovarajući način. Imali su mesece i mesece da sklone sve iz Avganistana, i izabrali su da to ne učine. Poslali su 6.000 vojnika, a moj sin je bio jedan od… jedan od onih koji su razneti u terorističkom napadu… – rekla je Keti Mekolum, majka ubijenog vojnika Rajlija Mekoluma.

Ova žena iz Kolorada je rekla da je izabrala da istupi u javnost jer “nije mogla samo da sedi i ćuti” i da misli da “treba svoja osećanja da izrazi kroz bes, pre nego kroz suze”. Ona je rekla da se njen 20-godišnji sin, koji se nedavno oženio, spremao da dođe kući kako bi bio sa svojom suprugom i prisustvuje rođenju svog deteta u septembru, ali je umesto toga bio poslat sa vojnicima koje je Bajden otpremio u Avganistan dok su talibani preuzimali kontrolu države, pre nego što su SAD okončale svoje povlačenje.

– To neodgovorno, demencijom uništeno parče go**eta je samo poslalo mog sina u smrt – rekla je Mekolum. Ona je onda okrivila Bajdenove pristalice za svoj gubitak, rekavši “i tako, mog sina više nema, i samo želim da znate, svi vi demokrati koji ste varali na izborima ili koji ste ga legitimno doveli na vlast, da ste vi ubili mog sina zajedno sa demencijom uništenim parče go**eta koje čak ne zna ni ko je u Beloj kući. On još misli da je senator”.

Mekolum je rekla da će se sastati sa kongresmenkom Loren Bobert u subotu, kako bi njena priča došla do što većeg broja ljudi. Republikanska strateškinja Ejmi Tarkanijan zahvalila se Bobertovoj na poseti Mekolumovoj i optužila je Belu kuću da nije stupila u kontakt sa ožalošćenom majkom.

Mekolum nije jedini roditelj poginulog vojnika koja se kritički obratila povodom povlačenja SAD iz Avganistana. Stiv NIkui, otac poginulog vojnika Karima Nikuija, rekao je za Takera Karlsona sa Foks njuza da je tragedija u Kabulu mogla da se spreči da je Pentagon naredio evakuaciju preko vazdušne baze Bagram, umesto što je napustio tu bazu u julu.

– Aerodrom u Kabulu je streljački poligon, jer se saobraćaj odvija kroz usko grlo. To je bilo haotično i nije bilo planirano – rekao je Nikui.

U terorističkom napadu u četvrtak, za koji je odgovornost preuzela teroristička grupa ISIS-K, poginulo je najmanje 170 Avganistanaca, od kojih 28 talibana, dok je stotine ranjeno. Bajden je najavio da se u sledećih 24-36 sati očekuje još jedan napad.

Share.