Mađarski premijer Viktor Orban je na skupu u Budimpešti, šest mjeseci prije parlamentarnih izbora koji će biti tijesni, osudio odnos Evropske unije prema svojoj zemlji i Poljskoj upoređujući je sa Sovjetskim Savezom.

“Evropska unija nam govori i ponaša se prema nama i Poljacima kao prema neprijateljima”, rekao je okupljenim simpatizerima na skupu u povodu nacionalnog praznika i obilježavanja protusovjetskog ustanka 1956.

“Bruxellesu bi bilo dobro da razumije da nas ni komunisti nisu uspjeli nadjačati. Mi smo David, a Golijatu bi bilo bolje da ga izbjegava”, istaknuo je i podržao Varšavu u sukobu s Bruxellesom u vezi s nezavisnošću sudova i prvenstvu evropskog prava.

Više desetina hiljada ljudi je izašlo na ulice Budimpešte. Sudionici mimohoda, od kojih su neki došli iz Poljske, mahali su poljskim zastavama i transparentima s natpisima Bruxelles = diktatura.

Slijedi mu teška borba

Pred Orbanom (58), koji vlada cijelu deceniju, stoji težak izazov u liku Petera Markija-Zaya (49), konzervativnog gradonačelnika malog grada koji vodi ujedinjenu frontu opozicionih stranaka – od socijalista, preko liberala, do nekadašnje krajnje desne, a danas desnocentrističke stranke Jobbik.

Stručnjaci predviđaju iznimno tijesnu borbu, kakvu Orban nije doživio godinama.Izvor:
Share.