Stalni predstavnici Evropske unije danas nisu postigli dogovor o sankcijama Rusiji, između ostalog zbog Mađarske, prenosi agencija Blumberg, pozivajući se na upućena lica.

„Dvadeset sedam stalnih predstavnika EU na sastanku u nedelju nije uspelo da postigne dogovor o sankcijama protiv Rusije. Očekuje se da će se diskusija nastaviti narednih dana“, navodi se u saopštenju Blumberga.

Prema rečima izvora agencije, Mađarska nastavlja da blokira predlog Evropske unije o zabrani uvoza ruske nafte, čime se odlaže usvajanje celog paketa sankcija.

Nakon početka ruske specijalne vojne operacije u Ukrajini Evropska unija je usvojila pet paketa sankcija protiv fizičkih lica, organizacija, finansijskog sektora i energetike Rusije. Portparol Kremlja Dmitrij Peskov saopštio je ranije da su sankcije Zapada veoma ozbiljne, ali da se Rusija blagovremeno pripremila za njih.

Nedavno je predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen saopštila da će novi paket sankcija protiv Rusije obuhvatiti isključenje „Zberbanke“ i drugih velikih ruskih banaka iz međunarodnog sistema SVIFT, zabranu emotivanja tri ruska televizijska kanala u Evropskoj uniji, postupnu zabranu uvoza ruske nafte, kao i personalne sankcije protiv ruskih zvaničnika.

Premijer Mađarske Viktor Orban izjavio je da je uvođenje embarga na uvoz nafte iz Rusije neprihvatljivo za njegovu zemlju. On se takođe usprotivio uvođenju sankcija protiv ruskog patrijarha Kirila.

Share.