Francuski predsjednik Emanuel Makron, nejmački kancelar Olaf Šolc i italijanski premijer Mario Dragi doputovali su danas vozom u Kijev, na zajedničkom putovanju koje treba da naglasi njihovu podršku Ukrajini dok se bori protiv ruske agresije, prenosi Rojters.

Francuska televizija BFM TV je uživo prikazala snimak noćnog voza koji sa evropskim liderima stiže u ukrajinsku prijestonicu, navodi britanska agencija.

Očekuje se da lideri tri najveće zemlje Evropske unije danas posjete Kijev i pokažu svoju podršku Ukrajini, neposredno pred odluku Brisela o statusu ukrajinske kandidature za članstvo u Evropskoj uniji.

Posjeta njemačkog kancelara, francuskog predsjednika i italijanskog premijera, koja nije zvanično najavljena iz bezbjednosnih razloga, dolazi dan prije nego što bi Evropska komisija trebalo da da preporuku o statusu Ukrajine kao kandidata za članstvo u EU, prenio je Rojters.

Tokom obraćanja u Rumuniji u srijedu, Makron je poručio da je vrijeme da Evropa uvjeri Ukrajinu u pogledu njenih ambicija prema EU.

“Došli smo do tačke kada treba da pošaljemo jasne političke signale, nama Evropljanima, Ukrajini i njenom narodu u trenutku kada se on herojski odupire”, rekao je Makron bez navođenja više detalja.

Zvanični Kijev je kritikovao Francusku, Njemačku i, u manjoj mjeri, Italiju, zbog navodnog odugovlačenja u podršci Ukrajini, optužujući ih da sporo isporučuju oružje i da svoj prosperitet stavljaju ispred slobode i bezbjednosti Ukrajine, navodi Rojters.

Aleksij Arestovič, savjetnik ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog, izjavio je ove nedjelje njemačkom listu “Bild” da je zabrinut da će trojica lidera izvršiti pritisak na Kijev da prihvati mirovni sporazum povoljan za ruskog predsjednika Vladimira Putina.

“Oni će reći da moramo da okončamo rat koji izaziva probleme s hranom i ekonomske poteškoće… da moramo da sačuvamo Putinov obraz”, rekao je ukrajinski zvaničnik, pozivajući se na ovomjesečne komentare Makrona da je od vitalnog značaja ne ponižavati ruskog predsjednika.

U komentaru na ovu zabrinutost Kijeva, italijanski premijer Dragi je u utorak rekao da je važno da mirovni pregovori počnu što je prije moguće, ali je dodao da oni moraju biti “pod uslovima koje Ukrajina smatra prihvatljivim”.

Očekuje se i da će Zelenski iskoristiti ovu posjetu da zatraži od evropskih lidera da pošalju još oružja koje bi pomoglo ukrajinskoj vojsci da izdrži teške pritiske u odupiranju ruskim trupama.

Ukrajina je bila posebno kritična prema njemačkoj vojnoj pomoći, a ambasador te zemlje u Berlinu, Andrij Melnik, rekao je njemačkoj televiziji NTV da očekuje da će Šolc poslati teško naoružanje koje je obećano, ali još nije isporučeno, navodi Rojters.

Share.