Stalni predstavnik Kine u UN Džang Đun optužio je NATO za pokretanje ratova protiv suverenih država, koji povlače za sobom kolosalne gubitke.

„Suprotno deklarisanoj odbrambenoj suštini, NATO namerno pokreće ratove protiv suverenih država, izazivajući ogromne gubitke među stanovništvom i humanitarne katastrofe“, rekao je Džang Đun na sednici Saveta bezbednosti UN.

On je dodao da širenje NATO-a na istok posle Hladnog rata ne samo da nije uspelo da obezbedi Evropu, već je i „posejalo seme sukoba“.

Kineski diplomata takođe smatra da isporuke oružja Ukrajini neće doneti mir.

„Znaci odlaganja i širenja sukoba izazivaju zabrinutost. Treba napomenuti da isporuke oružja neće doneti mir, da u sukobu ne može biti pobednika“, naglasio je on.
Prema njegovim rečima, „dijalog i pregovori su jedini i neizbežni način da se stane na kraj nesuglasicama“.

Specijalna vojna operacija u Ukrajini

Predsednik Rusije Vladimir Putin je 24. februara objavio o početku vojne operacije demilitarizacije Ukrajine. On je u obraćanju sugrađanima rekao da okolnosti „zahtevaju odlučnu i hitnu akciju“, pošto su se republike Donbasa obratile Moskvi za pomoć. Putin je istakao da je cilj operacije „zaštita ljudi koji su već osam godina izloženi maltretiranju i genocidu od strane kijevskog režima“. Za to je, prema njegovim rečima, planirano da se izvrši „demilitarizacija i denacifikacija Ukrajine“ i da se privedu pravdi svi ratni zločinci odgovorni za „krvave zločine nad civilima“ u Donbasu.

Ministarstvo odbrane Rusije redovno naglašava da ruska vojska ne nanosi nikakve udare po gradovima Ukrajine: vojna infrastruktura se onesposobljava visokopreciznim sredstvima.Izvor:
Share.