BIVŠI predsednik SAD Bil Klinton spomenuo je Kosovo i Metohiju govoreći na komemoraciji Medlin Olbrajt i poručio da je poseta južnoj srpskoj pokrajini sa njom 2019. godine bio jedan od najlepših trenutaka kojeg se seća, prenosi Reporteri.

– Sećam se vremena kada smo sekretarka Olbrajt i ja putovali na Kosovo pre tri godine da proslavimo 20. godišnjicu njihove i naše pobede, u sprečavanju etničkog čišćenja i samog postojanja (tzv.) Kosova – rekao je Klinton na komemoraciji Medlin Olbrajt u Vašingtonu.

Klinton je spomenuo i bistu Olbrajtove koja je postavljena u Prištini.

– Prošetali smo ulicama Prištine sa kosovskim zvaničnicima i stali na bulevaru gde su postavili prelepu bistu koju su posvetili sekretarki Olbrajt u čast posla koji je tamo obavila. Veoma sam ponosan na život koji je živela i zahvalan sam što smo Hilari i ja bili njeni prijatelji – rekao je Klinton.

Okupljene, kojih je na memorijalnoj službi u Nacionalnoj katedrali u Vašingtonu bilo oko 1.400, predvodili su američki predsednik DŽozef Bajden i njegovi prethodnici Barak Obama i Bil Klinton.

Prisutne su bile i tri ćerke Medlin Olbrajt, dok je bivša državna sekretarka Kondoliza Rajs čitala odlomke iz Biblije. Sahrani su prisustvovali albanski političari sa Kosova i Metohije Vjosa Osmani i Aljbin Kurti.

Olbrajtova je umrla 23. marta u 84. godini, a ostaće upamćena po snažnoj antisrpskoj retorici, dok je za vreme obavljanja funkcije prve šefice diplomatije SAD bila jedan od glavnih zagovornika bombardovanja SRJ 1999.

Podsećamo, NATO je agresijom na SRJ počinio brojne zločine na teritoriji Kosova i Metohije, kao i pripadnici terorističke OVK koju su Klinton, Olbrajtova i mnoge zapadne zemlje zdušno podržavali.

Posebnu jezu izaziva činjenica da je lažna država Kosovo postala centar Evrope kada su u pitanju trgovina drogom i ljudskim organima.

Share.