Najstariji zatvorenik američkog Guantanama Saifullah Paracha pušten je na slobodu, tj. vratio se u Pakistan nakon što je u zatvoru bio 20 godina bez suđenja, saopštili su iz Ministarstva inostranih poslova Pakistana.

Istaknuto je da je proveden proces kako bi se olakšala Parachijeva repatrijacija. Iz Ministarstva inostranih poslova su poručili da im je drago da se pakistanski državljanin, koji je bio, kako su naveli, zatočen, konačno vratio porodici.

Paracha je biznismen koji je 2003. uhapšen u Tajlandu i koji je bio osumnjičen da je finansirao oružane grupe te da je imao kontakt s pripadnicima terorističke organizacije Al Kaida, među kojima je i bivši vođa ove organizacije Osama bin Laden.

Sjedinjene Američke Države su u maju ove godine zaključile da nije stalna prijetnja po ovu državu. Američki predsjednik Joe Biden je odobrio njegovo oslobađanje, kao i oslobađanje 55-godišnjeg pakistanskog državljanina Abdula Rabbanija i 41-godišnjeg Jemenca Abdula al-Rahima.

Paracha, koji sada ima 75 godina, poput većine drugih zatvorenika, nije zvanično optužen i imao je vrlo malo pravnih mogućnosti da ospori to što je u zatvoru.

Guantanamo je američki zatvor formiran na Kubi nakon terorističkog napada 11. septembra na 2001. u New Yorku i Washingtonu. Za napad odgovornim su smatrani pripadnici Al Kaide.

Od 780 zatvorenika, njih 732 puštena su bez optužnice. Mnogi od njih bili su u zatvoru više od jedne decenije bez mogućnosti da se pravno bore protiv toga što su u zatvoru. Kako prenosi Al Jazeera English, u jednom od najzloglasnijih zatvora na svijetu, koji je simbol kršenja ljudskih prava, ostalo je skoro 40 zatvorenika.

Paracha je studirao u SAD-u i trgovao je s američkim trgovcima. Njegov advokat je istakao da je Parachi sreo bin Ladena 1999. i godinu kasnije zbog produkcije televizijskog programa.

Share.