Rusko diplomatsko predstavništvo u Rumuniji potvrdilo je danas da je automobil udario u kapiju Ambasade Rusije u Bukureštu, uz napomenu da je vozač namjerno pokušao da probije ogradu na ulazu i da je to u suštini teroristički napad.

– Ono što se jutros dogodilo je u suštini teroristički napad, iako postoje mnoge okolnosti koje otežavaju razumijevanje ovog incidenta – izjavio je ruski ambasador Valerij Kuzmin.

Ambasada je istakla da je jutrošnji incident rezultat antiruske histerije.

Rumunski sajt Antena 3 objavio je da je navodno riječ o vozaču po imenu Bogdan Dragići koji se polio benzinom i zapalio.

Dragići je nedavno osuđen na 15 godina zatvora zbog zlostavljanja svoje pastorke i bio je pod sudskim nadzorom dok je bio pod istragom u vezi sa seksualnim zločinima.

Šef ruskog istražnog komiteta Aleksandar Bastrikin naredio je istragu o incidentu.

Rumunske vlasti još nisu precizirale da li to smatraju pokušajem napada na Ambasadu ili jednostavno fatalnom nesrećom.

Incident dolazi usred eskalacije tenzija između Moskve i Bukurešta, nakon što je Rumunija ranije ove sedmice objavila protjerivanje 10 ruskih diplomata, navodi Sputnjik.

Diplomata je rekao da je vozač ubacio nekoliko kanistera goriva u automobil i zapalio ga kada je policija pokušala da ga izvuče iz vozila.

– Јutros oko 6.00 časova prijavljen je incident sa automobilom koji je sletio sa puta i udario u ogradu diplomatskog predstavništva. Vozač je poginuo, a vatrogasci su morali da intervenišu kako bi ugasili požar – saopštila je policija Bukurešta.

Share.