Putnički avion kompanije Rajaner koji je leteo iz Irske u Poljsku hitno je sleteo u Berlin objavila je nemačka policija ne saopštavajući dalje detalje.

Let iz Dablina za Krakov napravio je neočekivano skretanje nakon prijavljene pretnje bombom, naveo je nemački list Bild.

Sa 160 ljudi u avionu, let je stigao na aerodrom Berlin-Brandenburg nešto posle 20 sati u nedelju, zadržavajući se na asfaltu do ponedeljka rano ujutru.
Portparol berlinske policije rekao je da su policajci izvršili bezbednosne provere i da nisu otkrili “bilo kakve opasnosti”.

“Putnici će nastaviti putovanje do Poljske drugim avionom”, rekla je ona za AFP, ne navodeći više detalja o upozorenju.

Avion je ispražnjen, a prtljag putnika je pretražen, javili su nemački mediji.
Ovo je usledilo nedelju dana nakon što je avion kompanije „Rajan er“, koji je leteo iz Atine za Viljnus, prinudno sleteo 23. maja na aerodrom u Minsku zbog saopštenja da je podmetnuta bomba.

Na lice mesta su upućeni demineri. Informacije o miniranju nije potvrđena, a Istražni komitet Belorusije saopštio je da je pokrenuo krivični postupak zbog lažne prijave o miniranju.

Beloruski aktivisti za ljudska prava saopštili su da je osnivač kanala na Telegramu „Neksta“, koji se u Belorusiji smatra ekstremističkim, Roman Protasevič, leteo ovim avionom i da je priveden prilikom provere dokumenata na aerodromu u Minsku. Protasevič je u ovoj zemlji stavljen na spisak lica umešanih u terorizam. Protiv njega je pokrenut krivični postupak po nekoliko osnova, uključujući i za „organizovanje masovnih nereda“. Njemu preti kazna do 15 godina zatvora.

To je izazvalo kritiku Zapada, iako se praksa prinudnog sletanja aviona dešavala i ranije. Najznačajniji slučaj bilo je prisiljavanje aviona bolivijskog predsednika Evo Moralesa da sleti u Beč 2013. godine. Razlog za to su bile glasine da se zajedno sa predsednikom u avionu nalazi i bivši agent CIA Edvard Snouden, koji je u Sjedinjenim Američkim Državama optužen za odavanje državnih tajni.

Share.