Donald Tramp, bivši predsjednik SAD koji će vjerovatno opet biti kandidat republikanaca za Bijelu kuću, izazvao je kritike nakon što je na društvenim mrežama objavio snimak na kojem se vidi slika demokratskog predsjednika Džoa Bajdena vezanih ruku i nogu na zadnjem dijelu kamioneta.

U klipu je prikazano kako taj kamionet, s američkim zastavama na kojima su crte plave boje u znak podrške policiji, pretiče vozilo u kojem se nalazi osoba koja snima.

AP navodi da je Tramp objavio ovaj snimak u petak uveče, a iz Bajdenovog predizbornog štaba je odmah saopšteno da se ovim klipom sugeriše da aktuelnog šefa Bijele kuće treba povrijediti.

Američka agencija podsjeća da je Bajden za svog vjerovatnog ponovnog rivala na predsjedničkim izborima u novembru govorio da Tramp bez problema koristi nacističke opise kada su u pitanju migranti.

Navodi se da je Bajden na predizbornim mitinzima takođe naglašavao da Tramp nastoji da preokrene svoj izborni poraz s izbora 2020. nakon kojih je na kraju došlo do upada republikanskih pristalica u zgradu Kongresa.

“Tramp redovno podstiče političko nasilje i vrijeme je da ga ljudi shvate ozbiljno, samo pitajte (o tome) policajce na Kapitol hilu koji su napadnuti dok su štitili našu demokratiju 6. januara (2021.)”, kazao je Majkl Tajler, direktor komunikacija Bajdenove predizborne kampanje.

Na snimak je reagovao i Stiven Čeung, portparol Trampove predizborne kampanje.

“Ovo je slika sa zadnje strane kamioneta koji se kretao autoputem. Demokrate i zaluđeni fanatici ne samo da su pozivali na odvratno nasilje nad predsjednikom Trampom i njegovom porodicom, oni zapravo od pravosudnog sistema prave oružje usmjereno protiv njega”, rekao je Čeung.

Navodi se da je Tajna služba SAD povodom pojavljivanja klipa odbjavila saopštenje u kojem je navela da snimak “ne može ni da potvrdi ni da komentariše stvari koje se tiču obavještajne zaštite”.

AP navodi da je Tramp objavio sporni snimak na svojoj društvenoj mreži Trut soušal (Truth Social).

Ispod klipa je navedeno da je načinjen na Long Ajlendu u Njujorku gdje je bivši predsjednik SAD bio na bdenju policajcu ubijenom prilikom kontrole vozila u saobraćaju.

Na snimku se vidi kamionet koji prolazi autoputem i na kojem stoji natpis “Tramp 2024” i američke zastave sa plavim crtama u znak podrške policiji.

Na zadnjem dijelu vozila nalazi se slika naizgled bespomoćnog Bajdena koji je nacrtan vzanih ruku i nogu.

AP podsjeća da je kompanija “Trump midija end tehnolodži grup”, koja je vlasnik njegove društvene mreže Trut soušal, prošlog utorka izašla na berzu, a Tramp je zahvaljujući tim akcijama dodao milijarde dolara svom bogatstvu.

Američka agencija navodi da je Tramp, koji želi da se vrati na vlast, predstavio apokaliptični scenario koji će, po njemu, uslijediti u SAD, ukoliko Bajden obezbijedi drugi predsjednički mandat.

“Ukoliko ja ne budem izabran, biće krvprolića… u cijeloj zemlji”, kazao je Tramp na predizbornom mitingu u Ohaju održanom ranije ovog mjeseca, dok je pričao o uticaju izgradnje velike kineske fabrike elektrilnih automobila u Meksiku na autoindustriju SAD.

Podsjeća se da je Tramp takođe ranije govorio o migrantima kao o onima koji “truju krv naše zemlje”, što je podsjetilo na retoriku koju je koristio nacistički vođa Adolf Hitler.

Na jednom od nedavnih mitinga Tramp je način na koji Bajden upravlja državom granicom nazvao “zavjerom sa ciljem zbacivanja (vlasti) SAD”, prenosi Serbian Times.Izvor:
Share.