O situaciji na KiM koja se zaoštrava iz minuta u minut oglasio se i Ričard Grenel.

Nekadašnji specijalni izaslanik predsjednika SAD za pregovore Beograda i Prištine pažljivo prati šta se dešava na Kosovu.

“Ponovo, krajnje levičarski, radikalni i iskusni fašistički premijer Kosova Aljbin Kurti jednostrano preduzima korak da odbaci srpske registarske tablice i lične karte na Kosovu. Glupo. Bezobzirno i nepotrebno”, bio je Grenelov Komentar koji je napisao na društvenoj mreži Tviter.

On je takođe savjetovao srpske lidere da ne smiju da nasjednu.

“Zašto mu (savjetnik Bijele kuće za nacionalnu bezbjednost) Džejk Saliven i (državni sekretar SAD) Entoni Blinken ne kažu da prekine sa fašističkim metodama”, naveo je Grenel na Tviteru.

On je naglasio da “ono što se dešava Balkanu nije Rusija”. “Ko god to kaže, želi da manipuliše. Ovdje se radi o Kurtiju, koji želi još jednom da se obračuna sa Srbijom. On živi u prošlosti. Narod Kosova želi mir i poslove, Aljbine. Prekini da započinješ kavgu”, istakao je on.

Grenel je naglasio da srpski lideri ne smiju da nasjednu.

“Umjesto toga, oni moraju da se skoncentrišu na ekonomski razvitak, a ne da zagrizu mamac”, savetovao je Grenel.

On je podsjetio da je bivši predsednik Donald Tramp ugovorio četiri sporazuma o ekonomskoj normalizaciji izmedju Prištine i Beograda. “Pomagali smo da se ekonomija podigne i krene naprijed. Čak smo i dogovorili jednogodišnju pauzu u kampanjama priznavanja i povlačenjima priznavanja. Bajden je ignorisao Balkan”, poručio je Grenel.

Bivši izaslanik SAD kaže da je ovo još jedna Blinkenova katastrofa i da i Albanci znaju da je Kurti problem.

“Razgovarao sam sa prijateljem sa Kosova. Njegove riječi su bile: ‘Nikada nije bilo ovako u prethodnih 15 godina’. Imam mnogo prijatelja sa Kosova koji su veoma ljuti na Kurtija. Bilo je mnogo više napretka na Kosovu sa Hašimom Tačijem. Ti ljudi tamo zaslužuju lidera koji želi da stvori nove poslove, a ne sukobe. Kosovo zaslužuje bolje”, napisao je Grenel.

Podsjetimo, vlada tzv. Kosova je nakon zaoštravanja situacije odlučila da odloži primenu odluka o reciprocitetu ličnih karata sa Srbijom i one o registarskim tablicama na mjesec dana.

Vlada tzv. Kosova je tom prilikom izdala zvanično saopštenje.

https://twitter.com/RichardGrenell/status/1553836384103776256?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1553836384103776256%7Ctwgr%5E8ebbaeb302020dbd826680678614ec431352d079%7Ctwcon%5Es1_c10&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.atvbl.rs%2Fclanak%2Fkreiraj

Share.