Srpski mediji objavili su jutros da je gradonačelnica Čikaga Lori Lajtfut proglasila Vidovdan praznikom tog američkog grada. Međutim, tokom dana pojavile su se i brojne spekulacije da je reč o lažnoj vesti. Kabinet gradonačelnice potvrdio je za Sputnjik – Čikago od danas slavi Vodovdan kao svoj praznik.

Ovu odluku, koju su nam potvrdili prosledivši i tvit koji su objavili, gradonačelnica je donela s obzirom da ovaj grad ima jednu od najvećih srpsko-američkih zajednica u Sjedinjenim Američkim Državama.

Kao važan razlog proglašenja Vidovdana praznikom ona navodi se da su se srpski emigranti naseljavali u Čikago od 1880. godine, doprinoseći jačanju grada u oblasti umetnosti, biznisa i finansija, pravosuđa i državne uprave, obrazovanja i socijalnih usluga, kao i nauke i medicine.

Ona takođe podseća da su Beograd i Čikago pobratimljeni 7. juna 2005. godine, čime su formalizovani kulturni, istorijski i ekonomski odnosi koji između njih postoje decenijama.

“Imajući u vidu da je Vidovdan jedan od najvažnijih praznika za srpski narod širom sveta, a u znak sećanja na poraz Srbije od Osmanskog carstva i pet vekova represivne vladavine zbog odbijanja njenih ljudi da dobrovoljno prihvate jaram tuđinskog naroda, imala sam u vidu i da Vidovdan slavi izdržljivost pokorenog naroda i njegovu čežnju za slobodom, dostojanstvom i jednakošću – univerzalnim idealima koji nadahnjuju i zahtevaju našu stalnu budućnost”, napisala je gradonačelnica i dodala;

“Ovim proglašavam 28. jun 2021. za DAN VIDOVDANA U ČIKAGU i ohrabrujem sve stanovnike da se pridruže proslavi ovog dana i svega što on predstavlja.”

Ovim činom Lori Lajtfut je veliki srpski praznik stavila na listu svega nekoliko nacionalnih praznika koji se zvanično obeležavaju u Čikagu.

Tako najveći grad države Ilinois od danas uz irski Dan Svetog Patrika, meksički 5.Maj, poljski Dan Polaskog i Portoritanski dan, slavi i Dan Svetog Vida.

Share.